Čína versus NASA

Ačkoliv se Čína pustila do výzkumu vesmírného prostoru později než ostatní země, nedávno představila ambiciózní vizi. Chce na Měsíci postavit základnu vytvořenou z měsíční půdy. "Do roku 2030 budou na Měsíci zanechány stopy čínského lidu. O tom není pochyb," uvedl Wu Weiren, fyzik, vedoucí čínské mise na Měsíc.

Stavba lunární základny by tak znamenala čínské prvenství. Pokud by se tak skutečně stalo a Čína do 7 let základnu postavila, předčila by v oblasti výzkumu vesmírného prostoru i Spojené státy americké.

Čína původně měla v plánu lunární základnu postavit do roku 2035. Poté, co uzavřela partnerství s Ruskem. Jakmile se obě země dozvěděly, že i NASA se chystá k podobnému kroku, své plány urychlily a dobu výstavby zkrátily o 5 let.

Cílem je překonat západní mocnost zahrnující vesmírné agentury z Kanady, Japonska i Evropy.

Závod mocností

NASA i Čína tak mají stejné plány. Do konce desetiletí vybudovat lunární základnu. Pokud své plány skutečně zrealizují, půjde o nejintenzivnější vesmírný závod mezi oběma zeměmi, jaký se v 21. století doposud odehrál.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv je Čína v oblasti výzkumu vesmíru relativním nováčkem, díky své dravosti dosáhla hned několika velkých úspěchů. Jedním z nich byl napřiklad start mise Čchang'e-1 bez posádky na oběžnou dráhu Měsíce.

V roce 2019 se Číně podařil další triumf, když jako vůbec první země přistála na odvrácené straně Měsíce. O rok později dovezla sonda Čchang'e-5 vzorky hornin a měsíční půdy.

Pokud se nyní Číně zadaří i v realizaci lunární základny, má velké šance, jak vesmírný prostor zcela ovládnout.

Čínský vesmírný program má počátky v 50. letech 20. století. V roce 1956 Číňané založili Pátou akademii ministerstva národní obrany, zodpovědnou za vývoj raket a střel.

V roce 1958 založila Čínská akademie věd výzkumný program pro vývoj družic. S pomocí odborníků ze Sovětského svazu Čína vyvinula své první balistické rakety a položila základy pro svůj kosmický program.

24. dubna 1970 Čína slavila další ze svých vesmírných úspěchů, když jako pátá země světa vypustila svou první družici Dongfanghong-1 do vesmíru.

www.dailymail.co.uk, www.aljazeera.com, www.thetimes.co.uk