Mauricius, země nejvzácnější poštovní známky, má ve svém repertoáru víc než jen filatelistický trumf. Protože se jedná o vulkanický ostrov, nikoho nepřekvapí vrstvy lávových proudů, přes které elegantně přepadává vodopád v oblasti Chamarel.

Bedlivý pozorovatel si všimne rozdílů u jednotlivých lávových vrstev, což indikuje rozdílné chemické složení lávy i stáří. Ale rozhodně to není nic proti tomu, co ho čeká v místě zvaném "sedmibarevná země". Oblast, jež se stala jednou z velkých mauricijských turistických atrakcí zabírá plochu zhruba 7 500 metrů čtverečních.

Pravdivé lži

"Různá barva lávového písku je důsledkem několika vulkanických erupcí," tvrdí zdejší průvodkyně Wendy. Zní to velmi logicky. Ale jen v prvním okamžiku. Sopečná aktivita ostrova skončila v hluboké minulosti. Podle Journal of African Earth Sciences se tady země chvěla před 8 miliony lety a nejmladší sopečná aktivita, tedy poslední vulkanické erupce, zde skončily před 30 000 lety. Kdybychom vzali v úvahu teorii o různě zbarvených lávových proudech v minulosti, bylo by možné najít různě zbarvené výlevy láv. Nezkoušejte to, neuspějete. Tak jak je možné, že v Chamarel lávové písky září jako malířova paleta? Původ barevnosti je potřeba hledat jinde, než jen v minulosti nebo médiích přebírající jednoduchá vysvětlení. Aktivně se totiž na něm podílí i současnost!

Déšť a čas

Není náhodou, že má Mauricius na své státní vlajce hned čtyři barvy. Červená, modrá, žlutá a zelená, jež svítí z okolní vegetace, je v Chamarel doplněná fialovou, tmavě hnědou a dalšími pastelovými odstíny. ''Tento přírodní jev je zapříčiněn přítomností rozložených čedičových vpustí, jimiž v minulosti proudila láva. Horké a vlhké klima dnes, stejně tak jako kdysi, pomáhá při rozkladu čediče, a v důsledku celkového vymývání chemických prvků vodou se dostávají jednotlivé minerály do půdy. Oxid železitý (Fe2O3) je příčinou červené a antracitové barvy, hliník má na svědomí zbarvení modré a purpurové. Nejedná se tedy o různé typy láv vyvržených během výbuchů v minulosti," vysvětlují ve své odborné studii H.C. Sheth, C.P. Johnson, C.D. Ollier.

Mauricius je zemí se zvyšujícím se turistickým potenciálem a Sedmibarevná země je pro svou fotogeničnost a snadnou dostupnost častým návštěvnickým cílem. Ještě dlouho se budou u průvodců tradovat ustálené "zaručeně pravdivé" informace o původu zdejší barevnosti a historických vulkanických erupcích...