Dlouhá hora

Z pěti sopek na ostrově Havaj je Mauna Loa tou největší. Svou rozlohou 2 035 km² sama tvoří téměř polovinu ostrova. Odtud pochází její název, který v havajštině znamená dlouhá hora. Není však jen dlouhá, její vrchol ční do výšky 4 170 metrů nad mořem. Je ale vyšší než Mount Everest. Její základna spočívá na mořském dně a její celková výška je 9 170 metrů. Předpokládá se, že je Mauna Loa aktivní nejméně 700 000 let, a že se nad hladinu vynořila zhruba před 400 000 lety. Nejstarší datované horniny jsou nejméně 200 000 let staré. I chuchvalce jejího magmatu pocházejícího z havajské horké skvrny se podílely na vzniku souostroví.

K první zaznamenané erupci došlo v roce 1843. Od té doby vybuchla Mauna Loa třiatřicetkrát. Od roku 1912 její činnost intenzivně monitoruje Havajská vulkanická observatoř. Poslední tři erupce v roce 1926, 1950 a 1984 si nevyžádaly oběti na životech, „pouze“ lávou způsobené hmotné škody v podobě poničených vesnic a měst.

Probouzím se…

O tom, že se opět téměř po čtyřiceti letech probouzí, dala Mauna Loa vědět několika otřesy půdy. Pár týdnů před výbuchem byla malá zemětřesení stále častější. Výbuch sopky Mauna Loa není na rozdíl od ostatních tak „výbušný“. Nechrlí vysoko do vzduchu mraky popela a plynů, ale horkou lávu. K jejímu výbuchu došlo v miskovité jámě – kaldeře na vrcholu sopky. Je 180 metrů hluboká, zabírá plochu 15 kilometrů čtverečních a jmenuje se Mokuaweoweo. Magma z horké skvrny pod sopkami pak začalo vyvěrat i trhlinami a puklinami na boku sopky, a to ve fontánách vysokých až 40 metrů. Láva o teplotě 1 000 °C stéká po úbočí a nyní již pomalu chladne.

Nebezpečná?

Aktivitu sopky nyní kontrolují úřady, zdravotní a vědecké instituce, aby mohly obyvatele v případě vážného nebezpečí včas varovat. „Lávové proudy nejsou životu nebezpečné,“ říká profesor geofyziky A. Hooper z britské university v Leedsu Hooper, „protože jim můžete uhnout z cesty…“ Navíc láva nestéká z hory směrem na obydlený západ, ale na severovýchod. Takže zatím se zdá, že by nemusela způsobit velké škody na majetku. Proud lávy ale zasáhnul silnici k observatoři Mauna Loa a způsobil výpadek dodávky elektřiny. Tím vyřadil z provozu důležité přístroje, například pro měření uhlíku v atmosféře. Proud lávy sice pozbývá na rychlosti a síle, stále ale hrozí nebezpečí, že se přiblíží k dálnici, kterou by tak musely příslušné úřady uzavřít.

Pokud jde o zdraví, dle místních zdravotnických úřadů je kvalita ovzduší stále dobrá, ale varují, že se může zhoršit. Doporučují místním obyvatelům, hlavně dětem, seniorům a lidem s dýchacími potížemi, aby se vyhýbali venkovním aktivitám, zůstali doma a neotvírali okna. Jak vysvětluje vulkanoložka z Portsmouthské univerzity C. Solana, „… sopečné plyny, včetně oxidu siřičitého reagují s vlhkostí ve vzduchu a vytvářejí tzv. vog, což je sopečná mlha. Ta by mohla podráždit oči a některým lidem způsobit problémy s dýcháním.“

Vlasy bohyně

Stékající chladnoucí láva na svazích sopky vytváří nové přírodní útvary. Avšak ochlazováním horkého magmatu, který tryská do vzduchu, dochází k neobvyklému geologickému jevu, kterému se říká Peleiny vlasy. Rychle ochlazené plynové bubliny v lávě se roztaví v jen asi mikron (0.001 mm) silná skleněná vlákénka dlouhá až několik metrů. Jsou zlatavě hnědá a na pohled měkká a jemná, připomínají tak vlasy. A to vlasy Pele, havajské bohyně ohně a sopek, stvořitelky Havajských ostrovů. A jelikož jsou vlákna lehká, mohou být unášena větrem a shlukovat se v chuchvalce. „Jsou sice křehká a lámavá, ale také ostrá. Jako drobné kousky skla se mohou zaseknout do lidské kůže. A co hůře i do očí. V okolí shluků vláken je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k poranění," uvedli zástupci Národního parku Havajské vulkány na svých internetových stránkách.

Naštěstí dosud nebyla nařízena žádná evakuace a vydána mimořádná opatření. Výbuch největší aktivní sopky na světě je pro vulkanology novou příležitostí studovat nejen samotnou Mauna Lou, ale i geologické procesy související s vytvářením povrchu naší planety.

Zdroje: www.walesonline.co.uk, edition.cnn.com, www.bbc.com, www.washingtonpost.com