climate.nasa.gov, www.livescience.com, www.sciencetimes.com

Mapa světa 2100

Globální oteplování může zapříčinit jednu z největších katastrof, kterým by lidstvo muselo čelit. To potvrdil také Mohamed Nasheed, bývalý prezident Malediv: "Pokud nezastavíme globální oteplování včas, hrozí tato tragédie mnoha národům. Maledivy tak nejsou jedinou výjimkou."

Odborníci OSN zabývající se klimatem uvedli, že hladina moří od roku 1900 prudce stoupla. Nárůst na některých místech činil až 25 cm. Tempo růstu se stále zrychluje, zejména v některých tropických oblastech.

V případě, že globální oteplování bude pokračovat stejným tempem, může hladina oceánů v některých místech stoupnout až o jeden metr.

Stoupající hladiny oceánů doprovázejí narůstající bouře a přílivové vlny. Následkem jejich působení by došlo k silnému znečištění vody. Do půdy by se také dostalo velké množství soli. Některé atoly by tak byly neobyvatelnými dříve, než by je zaplavila voda.

Podle OSN by takovými ostrovy mohly do roku 2100 být státy jako Maledivy, Tuvalu, Marshallovy ostrovy, Nauru a Kiribati. Řada měst by se ztratila z povrchu zemského.

Klimatičtí uprchlíci

To však není jediným problémem globálního oteplování. Pokud by se dle mapy světa v roce 2100 pod hladinou moře ztratilo těchto pět států, nastal by problém s klimatickými uprchlíky. Zhruba 600000 lidí by se ocitlo bez státní příslušnosti.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Jedná se o bezprecedentní situaci. Státy byly samozřejmě vymazány z mapy válkami. Ale Ještě jsme nezažili situaci, kdy by existující státy zcela ztratily území v důsledku událostí, jako je zvýšení hladiny moří nebo prudké výkyvy počasí," uvedl Sumudu Atapattu z Wisconsinské univerzity v Madisonu.

Jak uvádí Úmluva o právech a povinnostech států z Montevidea z roku 1933, odkazující na toto téma: Stát se skládá z vymezeného území, stálého obyvatelstva, vlády a schopnosti komunikovat s ostatními státy. Pokud je tedy území pohlceno nebo na tom, co z něj zbylo, nemůže nikdo žít, přinejmenším jedno z kritérií padá.

Související články

Hrozba této katastrofy dala vzniknout iniciativě "Vzestup národů", ke které se přihlásilo hned několik tichomořských vlád. Cílem iniciativy je uznat národ bez ohledu na území. "Žádáme členy OSN, aby uznali náš národ, protože to je naše identita," uvedl premiér Tuvalu Kausea Natano.

Globální oteplování je dlouhodobé oteplování zemského povrchu pozorované od předindustriálního období mezi lety 1850 a 1900 v důsledku lidské činnosti, jakou je především spalování fosilních paliv zvyšující množství skleníkových plynů v zemské atmosféře, jež zadržují teplo.