Pocta ze vzdálené země

Traduje se, že Mao pojal k neznámému ovoci odpor, nechtěl ho ani ochutnat. Rozhodl se darovat ho dělnicko-rolnické třídě. Nechal zaslat jednotlivé kusy do továren v hlavním městě, jako projev jeho úcty za jejich úsilí a práci. Patrně ani on sám nepředvídal, že se mango stane i symbolem jeho velkého ducha. Dělníci se po obdržení vzácného daru od samotného vůdce shromáždili kolem božského ovoce ze vzdálené země, radovali se, zpívali a plakali dojetím. Celou noc prý byli vzhůru, hladili ho, čichali k němu, prohlíželi si ho. V jedné textilní továrně pracující uspořádali velkou slavnost, dělníci v zástupu se mangu klaněli, když na ně přišla řada. Tuto událost popsala podrobně historička F. Murck.

Ovoce nevydrží čerstvé věčně…

Mango začalo podléhat hnilobě. Uctívatelé přemýšleli, jak dar uchovat. A tak se jedno mango ocitlo ve skleněné krabičce s obrázkem Maa s paprsky slunce kolem jeho hlavy. Jiné, aby bylo uchováno na věčné časy, skončilo ve sklenici s konzervačním roztokem, kde však zčernalo a vyschlo. Jinde ho dali do nádrže s vodou, každý zaměstnanec dostal doušek oné vody, aby se naplnil Maovým duchem. V jedné továrně ho oloupali a dužinu uvařili. Při posvátném obřadu dělníci dostali lžíci požehnané vody, ve které se mango vařilo. Nejsou však zmínky o tom, že by „čerstvé“ mango někdo snědl.

Mango v hlavní roli

O slavném ovoci se psalo v novinách, jeho obrázky se tiskly na plakáty. Prodávala se vosková či umělá manga ve skleněných pouzdrech. Jako motiv se objevil na dobových knoflících, zdobil předměty, nádobí, šálky. Chudší vrstvy se musely spokojit jen s odznakem. Začaly se dokonce vyrábět cigarety značky Mango. Všechno „mangové“ bylo velmi populární. Mango mánie však má i jeden tragický osud. Zubař Han přirovnal mango ke sladkým bramborám. Za neuctivý výrok byl označen jako rouhač, byl zatčen a popraven. Po smrti Maa v roce 1976 se symbolika božského daru vytratila. Nicméně, prý se i dnes tyto předměty prodávají na tržištích se starožitnostmi, nebo se dají sehnat na internetu, ale jsou to údajně jen napodobeniny. A samotné mango? To je dnes v Číně prostě jen „druh“ ovoce.

Zdroje: www.bbc.com/news, scroll.in, chineseposters.net