Odstranění zlaté sochy

Zlatá, téměř 40 metrů vysoká socha bývalého čínského vůdce Mao Ce-Tunga, byla odstraněná jen několik málo dní po svém dokončení. Jako důvod jejího odstranění uvedla čínská média právní důvody.

Věžovitá socha tak byla k vidění jen malou chvíli. Od svého počátku byla socha znázorňující bývalého předsedu Čínské lidové republiky zdrojem obdivu pro svou vlast a zapřísáhlé obdivovatele komunistického režimu.

To se však změnilo poté, co fotografie sochy ihned po jejím dokončení doslova obletěly svět. Především na sociálních sítích způsobila zlatá podobizna Mao Ce-Tunga nemalý posměch a tak se čínská vláda rozhodla sochu odstranit.

Důvodem byly údajně právní důvody. Lidé se však domnívají, že čínská vláda nesnese jakoukoliv výtku na své vůdce. Stržená socha tak zanikla rychleji, než se původně předpokládalo.

Vydržela jen pár dní

Gargantuovská socha, která byla vysoká 37 metrů, se tyčila nad rovinatou krajinou provincie Che-nan. Ta se nachází ve střední Číně.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Zlatá podobizna obřích rozměrů se stavěla dlouhých 9 měsíců a její dokončení doprovázely velké ovace. Jakmile však čínská vláda viděla, co její postavení způsobilo, rozhodla se sochu zlikvidovat.

Demoliční práce, nutné k jejímu odstranění, trvaly pouhých pár dní. Sama vláda pak vydala prohlášení, že nedala k jejímu vystavení plný souhlas, proto se nakonec rozhodla pro její likvidaci.

To potvrdil také místní deník People's Daily, který v Číně funguje jako jediný platný a oficiální mluvčí komunistické strany pro lajckou veřejnost.

Spekuluje se, že výstavba Maovy zlaté sochy vyšla na přibližně půl milionu dolarů. Na jejím financování se podílela řada vlivných čínských podnikatelů.

Aby se zachovala loajalita dnes již mrtvému čínskému vůdci i během likvidace sochy, zakryli dělníci podílející se na jejím rozebrání, hlavu Mao Ce-Tunga černou plachtou. Tyto fotografie obletěly svět stejně rychle jako dostavěná socha a způsobily další vlnu posměchu.

Mao Ce-Tung je známý jako krutý a nelítostný vládce po celém světě. Ve své zemi je však i po své smrti uctívaný jako modla. Sám současný prezident Si Ťin-pching označil Maa za "velkou osobnost".

Mao Ce-Tung byl významnou osobností Čínské lidové republiky až do své smrti v roce 1976. Spekuluje se, že byl zodpovědný za smrt přibližně 70 milionů lidí, které nechal popravit nebo je poslal na nucené práce.

cs.wikipedia.org, www.bbc.com, edition.cnn.com