Snadno byste si tuto nevinně vypadající dřevinu mohli splést s planou jabloní. Důsledky pozření jejích plodů by pro vás ale byly smrtící. Sladká chuť ovoce připomínající jablka se brzy změní v pálivý pocit v hrdle, jenž výrazně komplikuje polykání. Požití nejnebezpečnější části tohoto stromu vyvolává silné zvracení a průjmy. Ten nejhorší scénář je pak jasný… „Dehydratace organismu pak dosáhne bodu, od kterého už není návratu,“ napsala Ella Davies pro BBC.

Nejen plody dokážou ublížit

Strom smrti, jak se mu opravdu říká, produkuje hustou mléčnou šťávu, která obsahuje celou škálu toxických látek včetně takzvaného forbolu. Ten vyvolává na lidské kůži pálení, záněty a puchýře. Pouhý dotek kůry může způsobit silné záněty. Forbol je navíc vysoce rozpustný ve vodě, takže se lehce a rychle smíchá s dešťovými kapkami. Pokud tedy prší, není radno stát pod jeho korunou.

U nás jej naštěstí nenajdete

Příroda je neodmyslitelně spjata s našimi životy. Lezení po korunách stromů a pobíhání v lese patří k běžným činnostem našich dětí. A nejen děti vyhledávají kouzla přírody, hledání hub v hlubokých lesích a dlouhé procházky na čerstvém vzduchu ocení snad každý z nás. Představte si ale, že byste museli dávat velký pozor na to, ke kterému stromu se přiblížíte. Kontakt s jedním z nich by totiž mohl skončit fatálními následky. Na mancinellu, která je jako nejnebezpečnější strom na světě dokonce uvedena v Guinessově knize rekordů, v České republice naštěstí nenarazíte. Skrytý zabiják se vyskytuje ve Střední a Jižní Americe.

Indiáni věděli, jak účinky jedovatého stromu zužitkovat

Účinky mancinelly obecné znali už domorodí indiáni, kteří si do šťávy z plodu namáčeli šípy, aby zvýšili jejich smrtící účinek, nebo zajatce přivazovali ke stromu, aby jej mučili.

Využití má i v dnešní době

Jak to tak bývá, i tento strom je k něčemu dobrý, a tak nadále setrvává coby součást biosystému na řadě míst Ameriky. Vytváří totiž houštiny, které jsou důležitým větrolamem a chrání pobřeží před erozí. Navíc je jeho dřevo také stovky let využíváno v tesařství. Ti totiž znají způsob, jak jeho jedovaté účinky potlačit.

Jako turisté se bát nemusíte

Není v zájmu místních obyvatel, aby se turisté potýkaly na své dovolené s negativními zkušenostmi. Většinou tak v místě výskytu těchto stromů umisťují červený kříž či výstražné cedule.

Zdroje: epochaplus.cz, www.lifee.cz, svetobeznik.info