Vesmírná turistika za rohem

Svůj smělý plán vybudovat první hotel ve vesmíru a otevřít ho v roce 2027 oznámila společnost Orbital Assembly Corporation (OAC) z kalifornského Sacramenta v roce 2021. Lépe řečeno, své plány nastínila už v roce 2019 s tím, že bude vesmírný hotel otevřen v roce 2025. Dle společnosti však veškeré plány narušila pandemie (Covid-19), nikoli nějaké technologické problémy.

Zpoždění samozřejmě vzbuzuje tak trochu nedůvěru, což sám viceprezident společnosti a architekt hotelu T. Alatorre přiznává. Je si vědom, že jsou investoři a partneři oprávněně obezřetní. Jak sám říká, chápe i skepsi možných turistů. Ale věří, že vyrazit si na dovolenou do vesmíru bude v brzké době běžné. „Myslím, že to bude normální věc, vaše máma letěla do vesmíru, váš táta letěl do vesmíru," říká. "Být astronautem už nebude nic nového, protože už jím byl každý.“

Hotel s výhledem na Zemi

OAC neplánuje vybudovat jen tak nějaký obyčejný motel. Bude to luxusní hotel pro 280 hostů, o které se bude starat 112 stálých zaměstnanců. Bude tam gurmánská restaurace, speciality budou připravovat zkušení šéfkuchaři. Drinky se budou podávat v luxusním baru. O zábavu se postará živá hudba, kino a zábavný centrum. Udržovat kondici si budou moci vesmírní dovolenkáři v posilovně. Na prodej tu budou i prázdninové vilky.

Vesmírný hotel bude mít tvar ruského kola s 24 moduly o rozměru téměř 12 000 m². Po startu ze Země hosté přistanou na stanici v centrálním uzlu s nulovou gravitací. Odtud budou výtahy rozvezeni do obytných modulů s odstředivou silou, která bude simulovat gravitaci. Zpočátku bude gravitace obdobná jako na Měsíci, ale Alatorre do budoucna plánuje zcela napodobit zemskou tíži.

Zdroj: Youtube

Jak hluboko do kapsy si cestovatel sáhne?

Dle Alatorra jsou dnešní ceny za výlet do vesmíru přemrštěné. Jak sám říká: „Chceme, aby bylo snadné rozhodnout se, zda jet na týden do Paříže, nebo na týden do vesmíru. Chceme, aby to byla otázka preferencí, ne peněz.“ O konkrétní sumě zatím nemluví, ale říká, že „…vesmírné středisko je levné, drahý je let.“ Doufá, že do deseti let by mohl být takový výlet dostupný a cenově konkurovat plavně lodí. Už dnes společnost vyzývá možné zájemce, aby si za 5 milionů dolarů zarezervovali místo nebo pronajali vilku či komerční prostory. „Buďte jedním z prvních lidí, kteří stráví dovolenou na luxusní vesmírné stanici. Zapište se do historie jako jeden z prvních lidí v historii, kteří vlastní nemovitost na oběžné dráze.“

„Jsme tomu oddáni, zasvětili jsme tomu život a investovali majetek, aby se to stalo skutečností,“ říká Alatorre. „Z technologického hlediska nám nic nestojí v cestě. Je to jen otázka času a peněz a to dokážeme překonat.“ Zda je to jen Alatorreho představa nebo skutečnost uvidíme za pár let. Jisté je, že se jednou vesmírné hotely stavět budou.

Zdroje: astronomy.com, www.travelandleisure.com