Španělsko představuje pro dovolenkáře malý ráj. Jeho jedenáct hlavních ostrovů a hlavně pak pobřeží o celkové délce 4964 km nabízí na výběr opravdu nepočítaně krásných míst. My se tentokrát zaměříme na letovisko Marbella, nacházející se ve známé oblasti Costa del Sol a mezi turisty vyhlášené z několika důvodů.

Do Marbelly, vzdálené od Prahy vzdušnou čarou asi 2100 km, se nelétá. Vzdušní dopravci se proto snášejí k zemi v nedalekém městě Malaga. Úvodem je třeba zmínit, že zájezdy s all inclusive programem se tu pohybují v cenových relacích okolo 30 tisíc korun! Není těžké si spočítat, že za tuto sumu se na řadu jiných míst podívají dva lidé... Ale luxusní Marbella se svým návštěvníkům bohatě odvděčí.

Především leží na slunném jihu španělské pevniny jen pár kilometrů od jejího cípu. Zdejší klima je tedy velkou část roku velmi přívětivé. Mezi další lákadla se řadí bohatě rozvinutá infrastruktura, takže cestování v oblasti není žádný problém.

Luxusní hotely, golfové resorty a nákupní třídy, na kterých se světoví návrháři předhánějí v nabídkách, jsou jedním z důvodů, proč si letovisko oblíbily slavné tváře. V přístavu Puerto Banús proto často kotví přepychové jachty slavných herců, modelek a dalších celebrit.

Zřejmě největším lákadlem ale jsou zdejší pláže, které nemají jedinou chybičku. Pobřeží Marbelly si z celkových bezmála pěti tisíc pro sebe uzmulo krásných sedmadvacet kilometrů délky a bylo rozděleno do čtyřiadvaceti samostatných pláží. Písek se na každé z nich různí od světlého po tmavý a zároveň od toho nejjemnějšího až po hrubozrnný. Palmy v jejich okolí a průzračně čistá voda mají pak až karibský nádech...

Mezi nejvyhlášenější patří pláž Artola v chráněné oblasti, nejproslulejší městské pláže se jmenují Venus a La Fontanilla. U nich ale v hlavní sezoně musíte počítat s tím, že se zde tak trochu opaluje hlava na hlavě. Milovníci nahoty zase najdou útočiště na nudistické pláži Cabopino.

Nezapomenutelné zážitky si turisté odvezou z místní gastronomie. Dá se říct, že teprve tady člověk pozná, co se myslí pojmem all inclusive! Umělecký dojem pro změnu plní zdejší stavby různých stylů či široký bulvár Avenida del Malmar, jenž lemuje deset soch proslulého Salvadora Dalího. A když ještě povalování na pláži turisté naruší jedním dvěma výlety po okolí, zapadne tak do sebe perfektní skládanka jménem luxusní dovolená v Marbelle!

Kdo sem jezdí?

Jih Evropy není oblíbený jen u běžné populace, ale stále častěji si ho pro svoji plážovou dovolenou nebo pro dobití baterií vybírají také slavní. V Marbelle kupříkladu trávil čas George Clooney, přímo ve městě se například narodila dcera španělského herce Antonia Banderase a americké herečky Melanie Griffithové jménem Stella. Dále zde byli viděni herci Bruce Willis, Tom Cruise či Eva Longoria a zpěvačky Shakira, Lady Gaga nebo topmodelka Kate Mossová. Vyjmenovat všechny hvězdy snad ani nejde...

Od archeologie k renesanci

Marbella dozajista uspokojí tu sortu turistů, kteří na své dovolené touží poznávat kulturní krásy. Nedávné objevy dokazují okupaci mocným Římem. V okolí hotelu Puerte Romano jsou pozůstatky románského mostu z 1. století, tedy cca dva tisíce let staré! A k vidění jsou další ruiny římských osad a dalších pozůstatků jejich plenění. Novověk zase připomíná renesanční radnice s typickými balkony, ale i ona není zdaleka jedinou stavbou ve městě, která se vyznačuje uměleckým stylem ze šestnáctého a sedmnáctého století.

Pohlédněte na Gibraltar

Vzdušnou čarou asi jen 50 km dělí Marbellu od slavného Gibraltarského průlivu, který od sebe v nejkratším místě odděluje Evropu a Afriku. Za dobrého počasí je tento přírodní a politicky velmi strategický úkaz viditelný až z Marbelly. Ostatně je to také skvělý tip na výlet. Na 15 km širokém průlivu je zajímavé, že jeden jeho břeh (Gibraltar) patří mocensky Velké Británii, ač jde o území na hranicích se Španělskem. Zato přístav na opačné straně se jmenuje Ceuta, a ač geograficky patří pod Afriku, tento malý kus pevniny pro sebe uzmuli Španělé...