Vzhůru na lukulský banket

Lukulský banket? Lukulský znamená „hýřivý“ a slovo souvisí s L. L. Lucullem, který jako vojenský velitel přivezl do Říma obrovské poklady. Takže banket, kde se fakt hýřilo naprosto vším. Bohatství hostitele se nehodnotilo jen množstvím jídla, ale hlavně jeho exotičností a vzácností. Jako předkrm byly v hojném množství servírovány mořští ježci, škeble, mušle, řasy, ústřice, srnčí a kančí žebra. A hlavní chod? Zvěřina na všechny možné způsoby, pávi, vařené čírky, dále ryby, humři a zpěvní ptáci, hlavně drozdi, kuny. Přílohou byly těstoviny, cizrna, chřest. K zakousnutí bylo několik druhů pečiva, rybí, kančí a kachní paštiky. To nejsou příklady, to je jedna večeře. Jako tečka, teď fakt jen příklad, ústřicové, mušlové nebo medové koláčky se sýrem. Delikatesou byly několik měsíců vykrmovaní plši a dušený papouščí jazyk. Zlatým hřebem těch nejluxusnějších banketů bylo „zakázané ovoce“ (zákonem zakázaná jídla), například struky a mléčné žlázy prasnic nebo delfíni. Římané si pokrmy dochucovali ostrou slanou omáčkou garum. Co se pod tím názvem skrývá? Rybí maso, krev a vnitřnosti, které kvasily v nádobách na horkém slunci, dokud nevykvasily… Ještě že máme tatarku.

Vítejte vzácní pánové a posaďte se…

Sednout si? To ne. To by si římská smetánka mačkala bříško a nic by se do něho nevešlo. Lehli si na pohodlné lehátko, aby se jim lépe trávilo, alespoň tomu Římané věřili. Levou rukou si podpírali hlavu a pravou vkládali chutná sousta, která jim krájeli otroci. Ležení u jídla bylo výsadou mužů, symbolem postavení a nadvlády nad ženami, které, jak dokazují římské fresky, klečely nebo seděly vedle manžela nebo jedly u jiného stolu. Nezřízené pojídání a pití se táhlo celé hodiny a je přirozené, že bylo potřeba odskočit si. Nač se ale zvedat. Záchůdek přišel sám, lépe řečeno přiběhl otrok s nočníkem. Pracovaly i jiné orgány… ale zadržovat větry, to prý mohlo způsobit smrt! Když měl zhýralec pocit, že je sytý a potřeboval „prázdný“ žaludek na další dobroty, odebral se stranou, pírkem se polechtal v krku a vzácné pokrmy vyhodil na podlahu a ponechal úklidu otrokům. Běžné bylo dát si mezi chody šlofíka, aby si žaludek trošku odpočnul. Nedojedené jídlo a kosti se házely na podlahu. Hostiny končily opíjením a rozjímáním o životě a smrti. A když náhodou zakokrhal nějaký kohout, stal se chudák posledním narychlo připraveným chodem.

Hosté se museli i bavit

Římský hostitel však musel své hosty přesvědčit o svém bohatství a postavení i jinak než lahodnými pokrmy. Hostiny musely lahodit i oku. Pořádaly se v krásně vyzdobených sálech a nádherně naaranžované pokrmy se servírovaly na luxusních a drahých servisech, které nosily krásné otrokyně nebo pohlední mladíci. Při obsluze zpívali i kuchaři. Bavit hosty museli prostě všichni v domě. Kromě toho během celého večera vystupovali tanečnice a akrobaté, muzikanti hráli na flétny a lyry. Oblíbená byla pantomima, souboje gladiátorů a představení cvičených šelem. Méně okázalou zábavou bylo recitování básní. Pro jiné pobavení byly k dispozici kurtizány.

Zdroj: Youtube

A tři perličky závěrem

Mladičký císař Elagabulus (218-222) se proslavil hostinou, kde se podávaly třeba velbloudí nohy, mozky pštrosů a úhoři vykrmení otroky. Přijel vozem taženým nahými ženami. Hostům jako dar dával otroky a zvířata, která na talířích (často nevědomky) ochutnali. Pořádal zábavné hry a vítěz dostal třeba mrtvou mouchu. Jako žert nechal přenést opilé hosty do místnosti s dravými šelmami, kde se pak z opice probudili s úlekem. Nápadů měl víc, vyčerpaly však římskou pokladnu a on skončil zavražděn na latríně.

Skutečně lukulský byl M. G. Aspicius, který díky svým honosným oslavám přišel na mizinu a jelikož bez dobrého jídla nedokázal žít, spáchal sebevraždu. Zanechal však po sobě spoustu receptů, mezi nimiž je třeba gastronomický žertík, ryba s hlavou a ocasem plněná hovězími játry. (video – nejpodivnější jídla)

Nero vedl rozmařilý a zhýralý život. Aby oslnil, pro své hostiny nechal vybudovat výstřední hodovní síň. Byl pod ní mechanismus, který jí otáčel. On byl Slunce a hosté se kolem něho otáčeli jako Země. Jelikož se považoval za umělce, své hosty bavil svými básněmi a písněmi. Ale jak se ví, byl jeden z nejkrutějších a nejzvrhlejších panovníků Říma, který se oddával sexuálním orgiím. Měl i neobvyklý fetiš. Nechával přivazovat ke kůlu nahé dívky a chlapce, vzal si masku zvířete, skočil na ně a předstíral, že jim žere genitálie. Jak skončili tito mladí po rozparáděné hostině a vůbec celá hostina, radši nedomýšlet...

Zdroje: factsanddetails.com, edition.cnn.com, phys.org, medium.com