"Pokud havrani opustí Tower, království padne ..."

Legenda, která se datuje do 17. století a podle níž má přítomnost skupiny krkavců v londýnském Toweru zaručit existenci Spojeného království. Podle ní se ke králi Karlu II. Stuartovi doneslo proroctví, že pokud někdy krkavci Tower opustí, tento hrad a s ním i celá Anglie padne. Nechal tedy sedmi krkavcům přistřihnout křídla a do dnešních dob je o vybranou skupinu skvěle postaráno.

Korunovační klenoty měly na mále

V 17. století také bylo zvykem, že se korunovační klenoty ukazovaly veřejnosti na požádání a za malý poplatek. Správce Edwards Talbot klenoty vyzvedl ze zamčené skříně a lidé je mohli obdivovat. To ale skončilo rokem 1671 kdy plukovník Thomas Blood přemohl strážce, svázal ho a bodl. Aby klenoty schoval se svými kumpány pod plášť a do tašky, citelně je znehodnotili. Venku před Towerem se konala přestřelka jako z akčního filmu. Blood byl ale přemožen a následně omilostněn samotným králem, který mu dokonce ještě daroval půdu v Irsku a roční rentu ve výši 500 liber. O tři roky později zemřel a je pochován v hrobce přímo na Toweru.

Bývalá ZOO

Před 600 lety byl zde zvěřinec plný exotických zvířat. Chovali se zde lvi, slon a lední medvěd. Lední medvěd prý dokonce lovil ryby v Temži. Strážní ho ale drželi na vodítku.

Obřad klíčů

Každý večer, přesně v 21:53, se koná obřad zamykání Tower of London. Ozbrojený doprovod královniných stráží vyrazí s náčelníkem, aby zamkl všechny brány. Tento Obřad klíčů se koná den, co den už po stovky let bez přerušení, což z něj dělá nejstarší vojenský rituál na světě.

Popravy a duchové

Dohromady zde proběhlo 22 poprav. Posledním popraveným zde byl německý špión Josef Jakobs dne 15. srpna 1941. Po Toweru navíc chodí i několik duchů. Spatřit zde můžete Jindřicha IV. Anglického, Dame Sybil Penn – zdravotní sestru a služebnou krále Edwarda a dokonce i medvěda grizzlyho, který zde také žil.

https://www.hrp.org.uk/tower-of-london/

https://royalcentral.co.uk/features/the-legend-of-the-ravens-of-the-tower-of-london