Co se skrývá pod Londýnem

V hloubce třiceti metrů pod zemí, pod domy a lesíky jihovýchodního Londýna, se na šesti hektarech rozkládá bludiště umělých tunelů a jeskyní o celkové délce 35 kilometrů. Jmenuje se Chislehurst Caves a těžbou vznikal stovky let. První zmínka o této lokalitě se objevuje už v saské listině z 9. století. Prameny uvádějí, že se tu v první polovině 13. století začala těžit křída, která se používala pro pálení vápna a výrobu cihel pro stavbu londýnských budov. Získával se zde i křemen pro křesadla. Předpokládá se, že těžba byla ukončena kolem 30. let 18. století.

Zdroj: Youtube

Labyrint slouží Londýňanům

Možná by londýnský podzemní labyrint navždy upadl v zapomnění, kdyby se nad „zemí“ nerozpoutala světová válka. A tak se jeho chladné a vlhké prostředí během první světové války stalo skladištěm munice britského Royal Arsenal z Woolwich. Válka skončila a ve třicátých letech se tu začaly pěstovat houby. Podhoubí voňavých kloboučků na nožkách však muselo ustoupit podhoubí válečného zla, aby poskytlo úkryt bezbranným civilistům. Během druhé světové války se labyrint stal největším protileteckým krytem a podzemním domovem pro 15 000 obyvatel Londýna. Vzhledem k peklu nahoře se však neměli nejhůř. Sice za šest pencí týdně spali na třípatrové palandě nebo v odděleném prostoru pro rodinu, bylo tu však elektrické osvětlení, voda a ventilační systém. Dokonce i kino, jídelny, obchůdek a kaple. I k holiči si mohli zajít či si postěžovat na policejní stanici nebo v modlitební kapli. Měli zajištěnu lékařskou péči v nemocnici o sedmi odděleních.

Chislehurst Caves ožívají

Do podzemního bludiště zavítali první návštěvníci v roce 1900. Tehdejší průvodci vyprávěli historky o pašování a vraždách z dob Říma, druidů, Keltů a Sasů, protože tehdejší viceprezident Britské archeologické společnosti W. Nichols nesmyslně tvrdil, že místo vzniklo v době železné a jejími zakladateli byly zmíněné kultury. Po válkách byly jeskyně od 50. do 70. let používány jako kulturní středisko. Pořádaly se tu koncerty různých žánrů od jazzu, popu a rocku až po country, ale i taneční zábavy, protože tunely a jeskyně poskytovaly neskutečné akustické prostředí. Podzemí rozezvučely nástroje a hlasy Rolling Stones, Pink Floyd, Status Quo, vystoupil tu David Bowie i Jimi Hendrix.

Bez fobie a s lucerničkou

Dnes je Chislehurst Caves turistickou atrakcí. Labyrintem provede návštěvníky nebo objednané skupiny průvodce s lucernou v ruce a během pětačtyřiceti minut je seznámí s historií, viktoriánskými příběhy o druidech, Římanech a Sasech a strašidelnými chodbami. Součástí prohlídky jsou prostory muničních skladů a „přednáška“ o pěstování hub. Plni zážitků si pak můžou zakoupit suvenýr, dát si kavčo v kavárničce a završit prohlídku piknikem na vyhrazeném místě. Tunely a jeskyně jsou i netradičním místem pro soukromé akce i rodinné oslavy. Takže pokud se vám nesvírá z uzavřených nebo podzemních prostor hrdlo, tak si prohlídku Chislehurst Caves nejspíš užijte.

Zdroje: www.histecho.com, chislehurst-caves.co.uk