Lom Velká Amerika propůjčil svou půvabnou scenérii také slavné české westernové parodii Oldřicha Lipského Limonádový Joe. Vápencový lom se nachází na území obce Mořina v CHKO Český kras a jeho hloubka bývá udávána mezi 67 a 80 metry. Český Grand Canyon je asi 800 m dlouhý a 200 m široký.

Lom zatopený průzračnou vodou svádí ke koupání. To je ovšem nejen tady, ale ve všech osmnácti okolních lomech, které jsou částečně propojené chodbami, přísně zakázané! Není dovolené ani vstupovat mimo vyznačené trasy k okrajům lomu. Lidé si ale dělají, co chtějí a správa lomů je na toto porušování a hazardování se životy krátká. Kvůli špatnému přístupu se zde stalo mnoho smrtelných úrazů! Hlavním důvodem úmrtí je pád ze skalní stěny. „Někteří lidé se zde zabili, když v noci pod vlivem alkoholu hledali cestu. Další zkoušeli od jezera na Velké Americe lézt k vyšším oknům štol a pak nemohli ani nahoru, ani dolů. V neposlední řadě zde zemřeli ti, kteří si pamatovali, kudy se slézalo před lety, ale svah se mezitím změnil. Je znám i případ, kdy ve štole asi 60 metrů nad lomem spala parta lidí a jeden z nich se vydal v noci na záchod špatným směrem,” říká pro web NÁŠ REGION jeden z častých návštěvníků místa, speleolog Jan Pohůnek a dodává, že se najdou i tací, kteří sem chodí záměrně ukončit své trápení: „Jedním prvních zásahů české speleozáchranky bylo hledání kluka, co šel v zimě do jednoho lomu umrznout kvůli dívce. Přežil.”

Lom si v minulosti užívali především nudisté.

Krásné místo poblíž Prahy vždycky lákalo ke koupání. V dnešní době jezírka lákají především dobrodruhy nebo mladíky, kteří mají touhu se předvádět před holkami, dříve to bývali to nudisté. Jelikož se nejednalo zrovna o vítané návštěvníky, příslušné orgány měly aktivity v lomu bedlivě pod dohledem a přistiženému člověku hrozila přinejmenším pokuta 500 korun!

Vzhledem k naprosto nepřijatelným a riskantním podmínkám se v lomu koupat dál nesmí, na túru ale vyrazit můžete! Milovníci přírody si prosadili mírný kompromis a od počátku druhého tisíciletí vede v okolí lomů žlutá turistická značka. Má pět kilometrů a obchází areál lomů Mořina i lom Mexiko, trasa pokračuje po severním okraji Velké Ameriky až do Mořiny.

Hledalo se řešení, jak vstupu turistů na dno lomu definitivně zabránit

Jakým způsobem lze zamezit koupání? V minulosti se dokonce uvažovalo o vypuštění medvědů na dno vápencového lomu. Tento nápad ale neprošel! Už jen vzhledem k tomu, jak zuřivě si tito chlupáči brání své teritorium.

Lom Mexiko nese také název Český Mauthausen

Lom Mexiko si v minulosti vysloužil označení jako Deštivý lom, Trestanecký lom nebo vůbec nejkrutější z nich Český Mauthausen. V 50. letech minulého století zde muselo pracovat na 2000 politických vězňů. Muži odsouzení k likvidaci zde museli v naprosto nelidských podmínkách lámat kámen a většina z nich skončila v pankrácké vězeňské nemocnici. Pro tehdejší mukly se toto místo stalo peklem na zemi.

Prvního června roku 2001 zde byl na počest památky 1 400 vězňů, kteří zde v letech 1949-1953 pracovali a mnozí zemřeli, odhalený pomník. Za komunismu to byl prý nejkrutější tábor pro politické vězně vůbec.

ZDROJE:

https://www.e15.cz/magazin/ameriky-potrisnene-krvi

https://www.idnes.cz/cestovani/tipy-na-vylet/magicka-amerika-vabi-i-zabiji

https://nasregion.cz/berounsko/krvava-amerika-nehody-sebevrazdy/

https://www.idnes.cz/cestovani/tipy-na-vylet/velka-amerika-dnes