Představte si, jak se trmácíte lesem do kopce, pot z vás jen lije a najednou se před vámi objeví bar. Bar, kde jsou volně k dispozici různé nápoje, pochutiny a drobné občerstvení. Zdá se to jako scéna z pohádky, ale ve skutečnosti je to skutečnost, která překvapuje a těší návštěvníky těchto lesních oáz.

Samoobslužné občerstvení a překvapení v přírodě

Lesní bary jsou specifická místa, kde si návštěvník z připraveného zboží sám vezme, co chce, a peníze dá do kasičky. Je to jakýsi samoobslužný princip, který zajišťuje fungování těchto malých gastronomických rajských zákoutí. Někteří provozovatelé teď dokonce zavádějí placení mobilem, aby alespoň omezili krádeže z nekontrolovaných pokladen. To je jen jedna z mnoha vychytávek, které majitelé lesních barů využívají k tomu, aby udrželi systém živý a fungující.

Zdroj: Youtube

Samotné prostředí lesních barů je vždy promyšlené a přizpůsobené okolní krajině. Obyčejná chatka nebo malá stavba slouží jako úkryt a místo, kde je vystaveno zboží k prodeji. Barvy a design jsou často přizpůsobeny přírodnímu prostředí, aby se bar co nejlépe začlenil do okolí. Často jsou zde také informační tabule s popisy navazujících tras, turistických zajímavostí a historických faktů. Lesní bar tak slouží nejen jako místo, kde si můžete odpočinout a občerstvit se, ale také jako informační centrum, které vám pomůže lépe poznat místní přírodu a historii.

Setkat se s občasným neplacením není v lesních barech neobvyklé, ale podle provozovatelů převažují většinou poctiví a přívětiví kupující. Mnozí z nich si uvědomují, že lesní bary jsou unikátní a křehké místo, které si zaslouží být chráněno a zachováno pro další generace. Platí se za to, co si vezmete, a tímto principem je zajištěna dlouhodobá udržitelnost.

Lesní bar v Horní Lipové v Jeseníkách

Například lesní bar v Horní Lipové v Jeseníkách je skvělým místem pro občerstvení a odpočinek v příjemném přírodním prostředí. Nabízí širokou škálu lahodných dobrot, jako jsou opečené buřty, sušenky a osvěžující nápoje. Bar je umístěn v dřevěném přístřešku s různými místy k sezení, v sezóně hoří ohně pro opečení špekáčků. Kromě toho je zde možnost osvěžení v přírodní sprše v blízkosti baru.

Kačenčin šenk Pod Homolí – skrytý poklad Orlických hor

Další samoobslužný lesní bar zvaný Kačenčin šenk Pod Homolí je skrytým pokladem Orlických hor. Nachází se pod vrchem Homole na modré turistické značce poblíž rozcestí Pod Homolí – Bunkrovka. Při návštěvě tohoto baru si můžete vychutnat chlazené nápoje z potoční vody, zakousnout něco sladkého a platbu provést do kasičky vytvořené z kmene stromu nebo pomocí QR kódu. Bar je vybaven lavicemi, houpačkou a dokonce i latrínou. Výlet ke Kačenčinu šenku lze spojit se sbíráním hub a borůvek v okolních lesích nebo s procházkou k bývalým vojenským bunkrům. Další podobná samoobslužná občerstvení lze najít nad Jedlovou u Deštné u kostela sv. Matouše nebo u Šklebejše Orlickohorského mezi obcemi Kounov a Bystré.

Lesní bary – malá světla naděje v dnešním světě

Lesní samoobslužné občerstvení je nejen výletem do přírody, ale i do minulosti. Připomíná nám, jak jednoduché a přirozené může být vzájemné sdílení a důvěra. Ve světě, kde se mnohdy zdá, že osobní prospěch převládá nad společenským prospěchem, jsou lesní bary jakýmsi malým světlem naděje.

Takže, pokud se vydáte na výlet do přírody, nezapomeňte se podívat na mapě, zda v blízkosti nenajdete lesní bar. Objevte tento skrytý poklad, který na vás čeká uprostřed zeleného lesa. Užijte si příjemný odpočinek a osvěžující nápoj.

Zdroj: overenorodici.cz, www.cestolidi.cz, lesnibar.cz