Na Kamčatce se střídá krajina údolí stejnojmenné řeky s vulkány, z nichž téměř třicítka je dodnes činných. Patrně nejznámější je tamní nejvyšší sopka Ključevskaja s výškou čtyř tisíc a sedmi set padesáti metrů. U jedné z činných sopek, konkrétně nedaleko vulkánu Mutnovskyj, bychom našli další unikát, který je škoda minout. Jde o jeskyni, doslova hrající všemi možnými barvami, „vystavěnou“ ze sněhu a ledu. Jde o nádherný přírodní výtvor – již jen vstup do ní vypadá až magicky, jako by její návštěvník vstupoval do jiného světa.

Pro turisty je stále novinkou

Vzhledem ke své poloze na úpatí činné sopky byla ledová jeskyně až do devadesátých let minulého století (ostatně jako celý poloostrov) pro turisty uzavřena. Dnes je ale její prohlídka při dodržení všech daných pravidel, přece jen možná. Návštěvník se ale musí nejprve dostat do těžko dosažitelné oblasti jejího jihovýchodního cípu. Kdo se k takovému výletu přesto rozhodne, určitě nebude litovat.

Spojily se led a oheň

Barevné ledové jeskyni dal vzniknout horký potok, ohřívaný díky blízkosti vulkánu Mutnovskyj. Není se čemu divit, vždyť je tato oblast jedním z největších geotermálních ložisek na celém světě. Teplá voda si postupem doby prorazila koryto pod místním ledovcem, který nyní tvoří stěny i strop jeskyně, shora odkryté dennímu světlu. Různá výška ledu a sněhu, který jej na většině míst kryje, pak dává světlu možnost vytvářet uvnitř jeskyně působivé efekty, jež mohou vyvolat zdání neskutečného světa jako z jiné planety. Přesto se stále jedná o zcela přirozený, i když ojedinělý přírodní výtvor, ryze pozemský.

Zvenku docela obyčejná krajina, ale uvnitř...

Najít tuto magickou jeskyni není jednoduché, jak pro Daily Maily vysvětlil i jeden z místních průvodců. Zvenčí se nezdá, že by se její návštěvník blížil k cíli své cesty. Zdá se, jako by procházel jen kolem dalšího z mnoha místních ledovců. Stačí ale jen několik dalších kroků a ocitne se v neuvěřitelné ledové krajině, v tunelu, dlouhém kolem jednoho kilometru.

Zdroj: Youtube

Výlet na Kamčatku stojí za to

Ledová jeskyně ale není jediným lákadlem této části světa. Neméně zajímavá a nádherná je také procházka na první pohled nehostinným krajem kolem majestátního vulkánu, tyčícího se do výšky 2322 metrů nad mořem, sledovat tok řeky Vulkanya, obdivovat její vodopády a dokonce se přiblížit i k vrcholku sopky. Podle místních nejde o složitý ani příliš fyzicky vyčerpávající výkon.

dailymail, organgesmile, wikipedia, tripzilla