Tohle doslova kouzelné jezero, které z určitého úhlu, konkrétně při pohledu ze sto dvaačtyřicet metrů vysokého útesu Traelanípa, vypadá, jako by se jednoduše vznášelo nad mořskou hladinou pod ním, najdeme v severní části Vagaru, jednoho z Faerských ostrovů, ležících v Atlantickém oceánu mezi Norskem, Skotskem a Islandem. Právě tady najdeme jednu z nejkouzelnějších přírodních atrakcí, jakou si můžeme představit.

Největší a nejkrásnější

Kdybychom chtěli o této přirozené nádheře hovořit pragmaticky v číslech, pak bychom mohli konstatovat, že jde o jezero dlouhé neuvěřitelných šest kilometrů, umístěné na útesu ve výšce třiceti metrů nad hladinou Atlantického oceánu, s nímž je jako stříbrnou stuhou propojeno vodopádem. Jde o největší útesové jezero Faerských ostrovů a také rozhodně o to nejkrásnější. Okolní útesy dosahují až do výšky téměř tří set osmdesáti metrů, což ještě umocňuje impozantnost celé tamní krajiny a tajuplnost místa.

Vznášející se jezero předmětem sporu

Nejkouzelnější místo ostrova Vagar je tam, kde jeho jezero Leitisvatn končí na samém jeho okraji a zdánlivě se tak bez jakékoliv opory vznáší nad oceánem. Jde samozřejmě jen o optický klam, ale my mu jistě rádi uvěříme. Vždyť kdo by takovou nádheru chtěl zpochybňovat? Přesto ale tohle jezero v minulosti vyvolávalo velké spory ve dvou městech na jeho březích. Šlo o název téhle magické vodní plochy, který si každý představoval po svém. A protože nakonec ke shodě nedošlo, může se jezero pyšnit hned dvěma jmény. Zatímco obyvatelé, žijící na jeho jihovýchodním břehu jej znají jako Leitisvatn, ti na severozápadě se rozhodli pro svoje pojmenování Sorvágsvatn. I to je možné řešení léta trvajícího sporu, které dozajista nikomu neuškodilo.

Túra stojí za to

Kouzlo tohoto místa podtrhuje i jeho zdánlivá nedostupnost – tedy alespoň pro přesvědčené motoristy. Od nejbližšího místa, kde je možné nechat auto, trvá pěší túra na okraj útesu ještě přibližně půl druhé hodiny. I když není náročná, na jejím konci dochází většině návštěvníkům dech i slova. Ne však únavou, ale údivem nad tím, co nám příroda nabízí.

Zdroj: Youtube

Vojenská "kariéra" jezera

Ani tomuto kouzelnému jezeru se ale bohužel nevyhnuly horší časy. V průběhu druhé světové války jeho západní břeh “hostil” vojenské letiště. Šlo o dokonalé umístění, ukryté před snadným odhalením a napadením, a přitom zároveň o výhodnou polohu pro zamýšlené bombardování německých vojenských plavidel. Také nyní je na ostrově plocha pro přistávání letadel, jde ale o civilní letiště, které využívají jak místní, tak i mnozí turisté.

Zdroje: mybestplace, indie88, yourmagazingplaces