Vchod do pekla

V dávných dobách lidé věřili (možná i stále věří), že se za své hříchy budou smažit v pekle. Vchod do pekla se otevřel, jak známe z pohádek, ve skále, mohl být v jeskyních či propadlinách. Co lépe vystihuje představu pekla než sopka. Je tu oheň, popel, kouř i síra. Není divu, že dnes již kultovní fotka odborníka na sopečnou činnost a lávu L. Kestaye z roku 1996, který poprvé zachytil havajský pekelný chřtán, jako brána do pekla skutečně vypadá. Navíc bizarní ztuhlá láva připomíná muky zkroucená lidská těla. Jak se tedy taková pekelná brána otevře?

Kdy se brána pekel otevírá

Neuvěřitelný útvar připomínající bránu do pekla vzniká spojením dvou přírodních úkazů – lávové trubice a stropního světlíku. Lávové podzemní proudy vytvářejí lávové trubice, kterými horká láva ze sopky stéká po svahu a odtéká i na velké vzdálenosti. Teplota lávy v trubici může dosahovat až 1 090 °C, odhadem se řítí 1-2 metry za sekundu. Když se vnější vrstvy lávy ochlazují a tvrdnou na sopečnou horninu, může se stát, že je horní vrstva tenká a křehká a propadne se. Vytvoří se tak „střešní okno“ – světlík ve střeše lávové trubice, kterým je vidět dovnitř. Vchod do pekelné brány je „trhlina“, říká se jí světlík lávového proudu. A podivné lávové útvary? Láva, jak vědci předpokládají, se vylila ze světlíku a poté opět stekla dovnitř. Když se na povrchu ochladila, zanechala po sobě tyto děsivé tvary. I ty však jsou příkladem, jak krásné a zázračné útvary dokáže příroda vykouzlit.

Zdroj: Youtube

Vyhaslé lávové trubice

Když sopka vyhasne, láva v trubicích přestane téct. Světlík po sobě zanechá ve vulkanické krajině hluboké jámy. Po lávových trubicích zůstanou jeskyně nebo podzemní chodby různého průměru, kde se vytváří jedinečný ekosystém. Žijí tam podzemní živočichové, kolonie mikrobů, zvláštní druhy pavouků a cvrčků. Nejdelší známá lávová trubice je pět set let stará 'Ailā'au na havajském ostrově Kīlauea. Měří 65 kilometrů.

Zdroje: historydaily.org, archive.nerdist.com