V poslední době se často hovoří o tom, že by budoucí základny na Marsu mohly být ukryté v lávových tunelech. Ačkoliv se zatím moc informací neví, jedno je jasné! Lávové tunely by mohly astronautům, jež by planetu zkoumali, pomoct přežít. Mars totiž oplývá celou řadou důvodů, kvůli kterým se zde nedá existovat. Po desítky let trvajících výzkumech NASA věří, že dokáže vyřešit většinu z nich. Největší vrásky odborníkům však dělá přetrvávající radiace, se kterou si tak úplně neví rady. Výzkumný tým z Washington Academy of Sciences vidí řešení právě ve stavbě obydlí v tzv. lávových tunelech.

Pokud je na Marsu život, kde?

Možná existence obrovských lávových tunelů láká vědce, kteří pátrají po stopách života na rudé planetě. Domnívají se totiž, že pokud se v minulosti na Marsu rozšířil život, mohl se s postupným zhoršováním podmínek stáhnout právě do lávových tunelů. Takováto místa by mohla případným živým organismům poskytnout ochranu a útočiště. A nejen těm ale také základnám, které by mohly v budoucnu na Marsu vyrůst. O lávové tunely se totiž konstruktéři vesmírných základen intenzivně zajímají. Lávové tunely pro ně představují velmi zajímavý prostor.

Lávové tunely jako útočiště pro výzkum

Podle odborníků z European Space Agency jsou lávové tunely dostatečně prostorné na to, aby se v nich mohly budovat základny. Zjistili to díky srovnání stop ukazujících na přítomnost lávových kanálů s rozměry dotyčných podpovrchových útvarů objevených na naší planetě. Podle výzkumu publikovaného v žurnálu Earth-Science Reviews jsou tyto stopy na Marsu i Měsíci větší než ty na Zemi. Což odborníky přivádí k názoru, že tamější lávové tunely jsou rovněž větší. Navzdory tomuto faktu by měly být pevné a bezpečné, tudíž by se neměli během kolonizace zhroutit. „Lávové tunely by mohly poskytnout stabilní štíty proti kosmickému i slunečnímu záření a také dopadům mikrometeoritů, k nimž na površích planetárních těles často dochází,“ uvedl badatel Francesco Sauro v tiskové zprávě.

Jaká nebezpečí astronautům hrozí?

Je celá řada nebezpečných faktorů, proti nimž mohou tunely případné kolonizátory ochránit. Ten nejzásadnější je již zmíněná kosmická radiace, jež může bez dostatečné ochrany způsobit poškození buněk a DNA, které se následně projeví na našem zdraví. Podle výzkumu, publikovaného v Journal of Washington Academy of Sciences, dokážou stěny lávových tunelů zabránit 82% solární radiace. Možné využití těchto tunelů se objevilo v minulosti i ve spojitosti s kolonizací Měsíce. Dokonce i astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici se každým dnem vystavují riziku záření a šance na propuknutí nádorového onemocněn je u nich několikrát vyšší než u běžného člověka. Proto vědci hledají dodatečnou ochranu, kterou planeta může nabídnout. Lávové tunely navíc nabízí i další výhody při případné kolonizaci, jako je ochrana před případnými meteority, výkyvy teplot nebo potenciálně nebezpečných sloučenin povrchu Marsu.

Klíčové rozložení tunelů

Lávové tunely v Hellas pánvi jsou uložené poměrně strategicky. Nachází se daleko od pólů, kde byla naměřena největší radiace. Navíc je dno pánve poměrně hluboké a ukazuje se, že čím níž by se člověk nacházel, tím menší mu hrozí radiace. Podle výzkumu, jež se zaměřil na detekci lávových tunelů, se jich podařilo najít tři.

Před využitím lávových tunelů je bude nutné nejprve pořádně prozkoumat, což samozřejmě není bez rizika. A tak lze s vysokou pravděpodobností očekávat, že budou nejprve použiti robotičtí průzkumníci. Jednou zde však budou nejspíš nějací astronauté žít, jen zatím není vůbec jasné jak. K překonání klíčových problémů totiž zbývá ještě dlouhá cesta. Avšak první řešení se postupně objevují. Podle nejnovějších informací by měla první lidská posádka přistát na Marsu mezi lety 2035–2040.

ZDROJE:

https://www.stoplusjednicka.cz/lavove-tunely-na-marsu

https://vtm.zive.cz/clanky/vedci-esa-lavove-tunely-na-marsu

https://www.czechsight.cz/mars-ukryva-mista-vhodna-pro-kolonizaci