Přibližně 100 kilometrů od západního pobřeží Afriky se z Atlantického oceánu hlásí o pozornost Kanárské ostrovy. A že jim to jde náramně. Vždyť tato časově i finančně zajímavá destinace patří mezi nejoblíbenější světová souostroví.

Ostrov Lanzarote je přesto lehce stranou hlavního zájmu turistů. Jenže tato skutečnost má celou řadu výhod.

Vyhlášené pohostinství

Nejprve ale trocha o počasí. Kanárům se přezdívá ostrovy věčného jara – v průběhu celého roku převažují slunečné dny, modrá obloha a stálé teploty bez výrazných výkyvů. I v květnu se tedy dočkáte příjemných 25 °C. Sluneční svit je stejný jako v létě (10 hodin denně), jen oceán je o trochu chladnější. Jenže toto je celoroční pravidlo...

Turistická letoviska a hotely mají vysoký standard. Jste přece ve Španělsku a zdejší služby patří mezi vyhlášené. Především švédské stoly v programech all inclusive jsou vskutku exkluzivní! Zábavní střediska jako Costa Teguise, Puerto del Carmen, Puerto Calero a Playa Blanca se nacházejí na jihovýchodě a hosty krom perfektních služeb nadchne průzračná voda Atlantiku a pochopitelně krásné pláže často pokryté černým pískem.

Vítejte na Marsu

Statistiky tvrdí, že mizivé procento turistů opustí hotelové komplexy. Přitom stačí jen lehce odbočit z hlavní silnice a dostanete se do míst a měst, která se za posledních 100 let prakticky nezměnila. Na Lanzarote je opravdu co objevovat.

Série sopečných erupcí v období let 1740 až 1824 upravila charakter ostrova a většinu země pokrývá poušť rudohnědé barvy. Při pohledu na tato dramaticky vyhlížející místa vás chtě nechtě napadne, zda nejste na Marsu. Dokonce je tu prý takové množství ztuhlé lávy, že by si každý člověk na Zemi mohl odnést tolik kilogramů, kolik sám váží!

Ostrov pokrývají stovky kráterů a pár vyhaslých vulkánů. Jeden činný se nachází přímo pod ostrovem a neustále se připomíná. Místní ze žhavé země chytře udělali atrakci. Turistům ukazují, jak se nad prasklinou samo vznítí suché roští, kterak otvor v zemi umí vmžiku vychrstnout gejzír horké vody a dokonce v jedné z restaurací na přírodním teple sopky sálajícím z nitra stylově připravují maso...

Ikonická architektura

Překvapivě úrodná vulkanická půda dala vzniknout netradičním vinicím – révy jsou před silným větrem schované v jámě a za zídkami z lávových kamenů a produkují vyhlášené víno. Slávu si získaly také zdejší sýry. A městečka a vesničky obývané původními obyvateli vypadají neskutečně ikonicky.

Jednoduchá stavení, dobytek a obyčejná stavební kolečka v hlavní roli pomocných pracovníků a jako dopravní prostředek po poušti nejčastěji slouží velbloudi.

Na malebnosti má významnou zásluhu také architekt César Manrique. Zdejší rodák mnoho míst vyzdobil svými unikátními výtvory a zasadil se za zachování tradičního charakteru vesniček. I proto celý ostrov UNESCO vyhlásilo jedinečnou rezervací.

NEJ OSTROVA

Národní park Timanfaya

Rozkládá se na ploše 200 km2 a je největším lákadlem dobrodruhů a milovníků přírody. Vstup je povolen jen s průvodcem a odměnou budiž neuvěřitelné výhledy na rudou krajinu, majestátní Montanas del Fuego alias ohnivé hory. U sopky Monte Corona se zase nacházejí ohromné a ohromující lávové útvary a místa, kde tryskají gejzíry horké vody.

Tunel a Jameos del Aqua

Sedm kilometrů dlouhý tunel vznikl výtokem lávy do oceánu z bouřlivého období vulkánu Monte Corona. Jeho nejzajímavější část je v ústí, kde se nachází Jameos del Aqua. Prakticky jde o labyrint jeskyň, v němž se nachází třeba muzeum vulkanické činnosti, unikátní restaurace, kde si právě můžete opéct maso na stoprocentně přírodním sopečném grilu, a také jezírko, kde žijí bílí a slepí krabi.

Dvě hlavní města

Aby v tom byl trochu pořádek. Arrecife je hlavní město ostrova. Jde o moderní a rozrůstající se přístav, kde čas od času zakotví zaoceánský parník, k vidění je třeba výškový hotel a nechybí bary a diskotéky. Teguise je zase bývalé hlavní město kvůli dřívějším častým nájezdům pirátů vystavěné ve vnitrozemí. Teguise si zachovalo dokonalou atmosféru 19. století. Žádné billboardy ani hotely. Jen křivolaké dlážděné uličky, dřevěné balkony a původní architektura.

Jardín de Cactus

Unikátní kaktusová zahrada byla posledním dílem architekta Manriqua. Dokončil ji v roce 1991, pouhých pár měsíců před smrtí. Na unikátním místě se nachází 1400 druhů kaktusů a věřte, že rostlinu vypadající jako mozek jste ještě neviděli... Sbírka pochází z Ameriky, Madagaskaru, Evropy a pochopitelně z Kanárských ostrovů.

Divoká pláž Famara

Prý jde o nejdivočejší pláž na celých Kanárských ostrovech. V několikametrových vlnách se ale opravdu koupat nebudete, dovádět tu mohou tak leda surfaři. A ti si toto drsné větrné místo, surfy a hašiš užívají naplno...