Do Kyrgyzstánu obvykle vyrážejí milovníci dlouhých a dobrodružných treků, pro které vysněná dovolená představuje hlavně horskou turistiku. Není divu, vždyť více než 90 procent tamního území se nachází v nadmořské výšce přesahující 1500 m. n. m.! Jet do Kyrgyzstánu tedy znamená vydat se do panenské, ale drsné přírody.

A zároveň tak trochu do minulosti – Kyrgyzstán je totiž extrémně chudou zemí, kde většinu obyvatel tvoří kočovní pastevci. A právě ty turisté při poutích po velehorách potkávají nejčastěji, masová turistika se totiž zemi vyhýbá. „Domorodci" si návštěvníků váží a dávají to náležitě najevo. Rádi je zvou do svých jurt a nabízejí nocleh či pohoštění (většinou variace skopového či exotický kumys – kvašené kobylí mléko).

Nejvyšší horou Kyrgyzstánu je Pik Pobedy (jinak též Džengiš Čokusu) s téměř sedmi a půl tisíci metry. I tenhle „macek" je ale zdolatelný bez horolezeckého vybavení. Kyrgyzské sedmitisícovky jsou totiž obecně považovány za „nejlehčí na Zemi".

Hory však nejsou jediným přírodním lákadlem, turisté směřují i k oblíbeným vodním plochám. Jednou z nich je 180 km dlouhé vysokohorské jezero Issykkul, kde najdete nádherné písečné pláže obklopené horskými velikány. Issykkul mimochodem patří k největším horským jezerům na světě. Úchvatný je i pohled na Sary Čelek (Žluté jezero). Atmosféra tohoto místa, vsazeného mezi horské masivy, asi nejvíce připomíná švýcarské scenérie.