Jak velký je kryt, který v krizové situaci pojme až 1300 lidí? Vlastně jen o maličko větší, než aby poskytnul jeden metr čtvereční každému ze zachraňovaných - a ano to není tak docela pravda. Jde o 1332 metrů čtverečních, přičemž ale pro samotný pobyl lidí je určeno jen 712 metrů, zbylá část slouží jako technické zázemí. Celé podzemní prostory si dnes mohou zájemci prohlédnout, a to většinou jednou měsíčně podle termínů, zveřejněných na webu krytu. Prohlídka je možná i bez rezervace nebo objednání a vstup je zdarma.

Přísně tajná stavba v centru města

I když je nyní kryt, nebo chceme-li bunkr, ve stanovených termínech volně přístupný a informace o něm je možné volně dohledat, v minulosti, konkrétně od jeho dokončení na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století až do roku 2014, tomu tak nebylo. Šlo o přísně utajovaný komplex, o němž věděli jen ti skutečně zasvěcení. Kde se jeho rozlehlé prostory podařilo tak dlouho tajit? Pokud bychom hádali, že šlo o nějaký temný přírodní park, navštěvovaný jen občas milovníky městského adrenalinu, nemohli bychom se víc mýlit. Kryt Folimanka je přímo pod ulicí Pod Karlovem nedaleko Nuselského mostu.

Vybavení na tři dny provozu

Co je v bunkru pro případ krize připraveno? Veškeré základní zajištění, které by mohlo nabídnout možnost přežití například při chemickém útoku nebo bombardování města. V podzemí je nezbytné vytápění, agregát, který může dodávat elektrickou energii, zařízení na zajištění přívodu kyslíku. Nechybí ani toalety, i když na takový počet lidí jsou jen dvě, jsou tady dokonce i márnice a komunikační centrum pro spojení s okolním světem. Kryt má dokonce svoje vlastní studny pro zásobování pitnou vodou. Veškeré vybavení je plně funkční a připravené nabídnout okamžité útočiště až na tři dny.

Za deset let a šest milionů

Stavba krytu v době jeho vzniku trvala podle dostupných informací od projektu až po dokončení celých deset let a stála tehdy bezmála šest milionů korun. To nebylo rozhodně málo, ačkoliv dnes bychom za takovou sumu nepořídili ani byt ve slušném stavu. Tehdy se ale peníze počítaly v jiných číslech. Pokud hovoříme o stavbě, měli bychom vysvětlit, že šlo v podstatě spíš o rekonstrukci bývalého krytu z druhé světové války. Jeho stěny i strop byly vyztuženy betonem, aby odolal i velkým rázovým vlnám.

Zdroj: Youtube

Přečká všechno, jen ne "Nuselák"

I přesto, že se jedná o kryt, který má vydržet opravdu hodně, stavbu nechvalně známého Nuselského mostu bez úhony nepřečkal. Odstřel části nedalekého kopce, kterou bylo třeba kvůli dopravní tepně odstranit, jeho konstrukci poškodil. Přesto je dnes, jak bylo uvedeno, plně funkční a připravený sloužit svému účelu. Všichni ale jistě věříme, že i dál bude navštěvován jen ze zvědavosti.

Zdroje: krytfolimanka, prague, novinky