Uprostřed města se rozprostírá náměstí, které je jedním z největších středověkých náměstí v České republice. Jako by se tady zastavil čas. Díky jedinečné atmosféře sem často přijíždějí filmaři, aby zvěčnili starobylý ráz města. Zdejší exteriéry proto můžeme spatřit v pohádkách, například Jak si zasloužit princeznu nebo Nesmrtelná teta, ale také v televizním seriálu Bylo nás pět.

KOSTEL SV. ŠTĚPÁNA

Nepřehlédnutelnou dominantou města je raně gotický kostel sv. Štěpána.Je sice ještě částečně pod lešením, ale již brzy rekonstrukce zcela skončí, a tak se znovu zaskví ve své kráse.

Poblíž kostela stojí unikátní renesanční zvonice z první poloviny 16. století. Proslavil ji způsob zavěšení zvonů srdcem vzhůru, do pohybu se uvádějí šlapáním na pedály. Tato technická kuriozita se kromě Kouřimi zachovala jen v Rovensku pod Troskami na Semilsku. Zvony se rozeznívají pouze při svátečních příležitostech.

Kouřim se může pochlubit i památkově chráněnými hradbami ze 13. století, na jejichž stavbu osobně dohlížel král Přemysl Otakar II. Dnešní podoba opevnění, které má délku 1 250 metrů, pochází z přestavby po polovině 15. století. Oba hradební pásy od sebe odděluje široký parkán, po němž stojí za to se projít v jakémkoli ročním období. Ze čtyř městských bran se dochovala pouze severní, Pražská, která před třemi lety prošla generální opravou.

Kam ještě na Kouřimsku za starými čas?

LIPANSKÁ MOHYLA

Památná bitva u Lipan v roce 1434, v níž husité pod vedením Prokopa Holého prohráli, se odehrála na svazích Lipské hory, asi čtyři kilometry severozápadně od Kouřimi. Roku 1881 byla na tomto místě vybudována z hrubě opracovaných žulových kvádrů mohyla, jakožto memento českých nesvárů.

LECHŮV KÁMEN

Tři metry vysoká skála se nachází na místě bývalého hradiště u nynějšího města. Odtud dával podle legendy kníže Lech kouřem ohně znamení svému bratru Čechovi na horu Říp, že sem dorazil. Nedaleko od Lechova kamene je malá kaplička svatého Víta.