Příslušníci tajemného kmene Korowai žili v korunách stromů hluboko v nepřístupné džungli jihovýchodní indonéské provincie. Byli zcela izolováni od zbytku světa, kanibalismus byl pro ně dříve ničím neobvyklým a pravděpodobně ještě dnes praktikují určité velmi podobné rituální obřady.

V izolaci ve svém světě

Kromě toho jsou dnes Korowaiové známi i tím, že si budují velmi netradiční obydlí, a to v korunách stromů. Jejich chatrče se často vznášejí e výšce neuvěřitelných 40 metrů, díky čemuž si i vysloužili přezdívku „stromoví lidé“.
Kmen Korowai byl objeven v 70. letech minulého století, a tehdy i navždy skončila jeho naprostá izolace. První zaznamenaný případ setkání západní civilizace s tímto kmenem byl až v roce 1974, kdy skupina vědců podnikla expedici do této oblasti. Vědci zde tehdy provedli základní pozorování a zaznamenali si některé překvapivé objevy, jež si později vyžádaly další zkoumání. Až do té doby mezi Korowai a západním světem nebyl zaznamenán žádný kontakt, a je dokonce pravděpodobné, že si kmen ani nikdy neuvědomil, že by někde kolem nich mohl existovat i jiný svět. Někteří z nich až do 70. let pravděpodobně nikdy v životě neviděli bílého člověka.

Život 40 metrů nad zemí

Stromové domy, jež bychom dnes moderně nazvali treehouse, jsou konstruovány a umístěny na kůlech, které byly navrženy tak, aby chránily členy před konkurenčními vesnicemi. K těmto základním obydlím je možné dostat se pouze po dřevěných žebřících umístěných proti kůlům. Jinak není možné se k nim dostat.

Centrální nosná tyč obydlí pochází ze stromu Banyan – obvykle se jedná o nejsilnější strom v oblasti, do jehož koruny se nejprve musí zbudovat žebřík. Poté je nutné korunu prořezat jednak proto, aby tak vzniklo místo pro nový dům, který má asi 4 × 10 metrů, a také proto, aby se stavba ve větru příliš nekymácela.

Ságové palmy

Naopak na podlahu a stěny je použita kůra ságové palmy, a i střecha je vyrobena z listů sága. Ságová palma poskytuje Korowaiům nejen stavební materiál, ale také jednu ze základních potravin. Korowaiové si svá obydlí i celou vesnici pečlivě chránili. Do výšek je vyhnalo i neustálé nebezpečí záplav z každodenních dešťů, komáři přenášející malárii a útoky nepřátel. Domy na stromech jsou navíc otázkou prestiže. Čím výš je dům postaven, tím větší vážnost a obdiv mají jeho obyvatelé. Domy musí přitom stavět velmi často, zhruba každé dva tři roky. V džungli je vysoká vlhkost vzduchu a dům po této době začíná hnít.

Domy – výstavba je rituál a prestiž

Samotná stavba domu je velmi impozantním a prestižním procesem, protože Korowaiové používají nástroje, jež známe z doby kamenné. V jejich použití jsou stromoví lidé neuvěřitelně zruční a obratní, protože pokud by při stavbě spadli, jednoznačně by nepřežili. Pohybu ve výškách a obratnosti se učí již od naprostého dětství: Ani docela malé děti nespadnou a jejich rodiče je dokonce nechávají samotné prozkoumat nový dům a jeho nebezpečí a limity.

Zhruba za dva týdny je dům hotov. Pracuje na něm kolem 40 dělníků, kteří spotřebují 30 ohromných svazků palmových listů, 16 velkých rolí kůry a 5 kilometrů ratanových lián, které nahradí šroubky a hřebíky. Při stěhování lezou nahoru nejprve muži, aby nemohli ženám koukat pod sukně, a nastěhování se slaví ceremoniálním rozděláním ohně, což je v případě výhradně dřevěné chatrče poněkud paradox.

Ohniště – významná část domu

Zpracování pokácených stromů použitých pro stavbu domu je vysoce organizovanou prací, ve které mají všichni, včetně žen a dětí, své úkoly. Pomáhat chodí i sousedé. Veškerý zpracovaný materiál se musí po žebříku a na liánových lanech vytahat nahoru, kde muži staví nejdříve konstrukci z větví a tenkých kmenů, potom stěny a podlahy z kůry, a samozřejmě střechu. Ta se vyrábí z důmyslně seskládaných palmových listů.

Dům bývá rozdělen na dvě části. Jedna slouží mužům a druhá ženám a dětem, jelikož obě skupiny spí i jí odděleně.

Každá část domu má své ohniště. Jeho stavbě je věnována zvláštní pozornost, aby byl dům ochráněn před požárem. Proto pod ohništěm musí být hliněná podlaha.

V zajetí démonů

Vše kolem Korowaiů je specifické, ale samozřejmě nejtajemnější je jejich duchovní život.

Mnozí z kmene Korowai dodnes věří, že cizinci přinášejí démony a zlé duchy. A údajně praktikují již zmíněný kanibalismus. Papua je tímto zvykem velmi známa, a právě kmen Korowai je jedním z posledních známých kmenů na světě, kde bylo lidožroutství praktikováno. kteří byli lidožrouti. Právě kvůli víře ve zlé duchy bylo nutné zabít a sníst každou osobu, o níž si Korowaiové mysleli, že patří khakuovi neboli démonovi.

Stejně tak hraje velmi důležitou roli v životě Korowaiů čarodějnictví; zatímco křesťanští misionáři žili v této oblasti od konce 70. let minulého století a úspěšně převedli některé Korowaie na křesťanství, mnozí se dosud zdráhají vzdát svých tradičních duchovních názorů. Věří, že démoni jsou stejně skuteční jako oni sami a že jakákoli smrtelná nemoc je přinášena právě jimi. Samozřejmě nevěří na očkování ani infekční či civilizační nemoci.

Ženy se vdávají s prví menstruací

Ale svou víru samozřejmě mají. Naopak věří v duchy svých předků a v jistou formu reinkarnace a mají mnoho rituálů, kouzelných zvyků a tradic.

Jednou z nich je i to, že ženy se vdávají po první menstruaci, zatímco muži mají sklon neoženit se, dokud jim není 20. let. Většina korowaiských žen je proto vdaná již v raném dospívání, ihned poté, co začne menstruovat.

Proto Korowaiové žijí v komunitě. Každý stromový dům obvykle pojme až 15 lidí, takže zde pospolu žije muž, jeho manželka nebo manželky a jakékoli svobodné děti. Jakmile je žena vdaná, je považována za dospělou a musí opustit rodinný dům a žít se svým manželem.

Korowaiové se samozřejmě živí převážně lovem. K útoku na zvířata i lidi používají luk a šípy, bez jakékoli západní technologie nebo infrastruktury. Stejně primitivní, jako je sám lov ve své původní formě: Korowaiové totiž používají stejný luk a šípy nejen na lov zvířat, ale i lidí a dalších nepřátel, nezvaných klanů, nevítaných cizinců či vetřelců.

Korowaiové jsou samozřejmě neuvěřitelně sžití s džunglí, v niž žijí a jež je obklopuje.

Zdroje:

morezprav.cz

theculturetrip.com