Nemoc koro se v nepravidelných intervalech objevuje mezi muži (ale ve výjimečných případech také u žen) již dlouhá staletí. Jde o pocit, že postiženému člověku někdo ukradl nebo záměrně zmenšil penis, prsa nebo vaginu, případně že by tyto pohlavní orgány mohly být vtaženy do těla nebo naopak vytrženy.

Psychika je mocná

Podle lékařů jde samozřejmě o psychickou poruchu, o stav mysli, který ale vykazuje všechny známky davové hysterie. Objevuje se hlavně a Asii a v Africe, a to zvláště v místech se silně zakotvenou vírou v čarodějnictví a podobné okultní ovlivňování lidských životů. Pak už není tak složité namluvit sobě nebo i lidem okolo, že například žena z vedlejší chatrče způsobila zmenšení nebo dokonce ztrátu mužova penisu. Tresty za takovou krádež nebo domnělou újmu na zdraví i mužské cti mohou být přitom velmi kruté a mohou končit až “viníkovou” smrtí.

Držet a nepustit

Jak se muži, kteří mají obavy ze zmenšení své chlouby proti nechtěným kouzlům brání? Penis je prý nutné prvně držet, aby nebyl vtažen do těla. V některých případech se o to postará sám postižený, jindy pomáhají i další členové rodiny. Zvláště v Asii je ale možné slyšet vyprávění o nejrůznějších pomůckách, svorkách nebo uvazování pánského přirození tak, aby na něj nemohl ani ďábel ani zlomocné ženy (což je na mnoha místech považováno prakticky za totéž). Jaké jsou příznaky této nemoci? Mělo by jít o třes těla, křeče a bušení srdce. Pak už jde všechno ráz na ráz – ztráta mužského pohlavního orgánu je podle lidí, kteří tomu uvěří, prakticky nevyhnutelná.

Vyléčit může jen další víra a důkazy

Koro v podstatě dokazuje, jakou sílu má davová psychóza nebo chceme-li manipulace snadno ovlivnitelným davem. V místech, kde se objevila jedna krádež penisu, se totiž podle doložených zpráv objevují další a další, muži doslova šílí a jsou schopni věřit tomu, že jen náhodný dotyk nebo podání ruky neznámému člověku může způsobit jeho osobní katastrofu. Problém podle zjištění psychologů naštěstí často mizí stejně rychle jako se objevuje, tedy v případě, kdy se podaří takto postiženého muže přesvědčit o tom, že se opravdu nic neděje, že šlo jen o omyl a žádné riziko ztráty jakékoliv tělesné části nehrozí. Bohužel tou dobou již může být pro domnělého viníka zdánlivé tragédie pozdě. Ukamenované ženě nikdo život nevrátí, zbitému člověku jeho rány prozření zmanipulovaného muže nevyléčí.

Zdroj: Youtube

Podobnost čistě náhodná?

Nemoc koro je důkazem faktu, jak snadno se dá lidská mysl oklamat, jak jednoduše zmanipulovatelná je lidská bytost. V tradičních domorodých kulturách se můžeme setkat třeba s kradením penisů díky víře v čarodějnictví, v moderní společnosti k takovému ovlivňování slouží třeba hoaxy na internetu, které varují před vpichováním čipů při očkování. Co kdyby se třeba v Americe nebo i v Evropě někdo zmínil o tom, že právě očkování třeba proti covidu způsobuje podobné problémy? Kolik mužů by takové zprávě uvěřilo?

allpress, bigthink, livescience