Na úvod trocha historie. První zmínky sahají až do roku 1000, kdy bažinatou oblast pojmenovali Aemestelle a zdejší obyvatelé kopali první odvodňovací kanály. Město Amsterdam vzniká ve 14. století a stavba domů se zakládala na dřevěných kůlech. O tři sta let později pak bylo toto přístaviště nejbohatším městem Evropy. Vyplouvaly odsud např. lodě do Ameriky a tyto časy jsou považovány za „Zlaté období."

Hlavním městem Nizozemska se Amsterdam stal v roce 1808 a možná překvapivě v něm nesídlí ani vláda, ani královská rodina. To ale neznamená, že by šlo o turisticky nezajímavé místo. Naopak. Metropole asi poloviční rozlohy co Praha a o sedmi stech tisících obyvatelích má opravdu co nabídnout.

Ikonickým prvkem města jsou zmiňované kanály dochované ze 17. století. Abyste měli lepší představu o této husté vodní síti, centrum se skládá z 90 ostrovů propojených 400 mostky! Tři hlavní a nejznámější kanály vedoucí v půlkruhu se nazývají Herengracht (Kanál pánů), Kaizersgracht (Kanál císařů) a Prinsengracht (Kanál princů).

Ostatně celé historické centrum pamatuje ono „Zlaté období". Krom roztomilých úzkých domků s různými okny, které jsou často terčem fotografů, jsou velmi navštěvovanými místy také kostely. Nejstarším z nich Oude Kerk ve čtvrti červených luceren (Red Light District) pochází dokonce až z roku 1306!
Následuje Nieuwe Kerk z 15. století a třeba největší místo zasvěcené bohu Westerkerk má vyhlídku v 85 metrů vysoké věži, ze které je dechberoucí pohled na celé město i pobřeží.

Amsterdam proslavila také muzea a galerie. Rijksmuseum neboli Říšské museum je největší v Holandsku a jeho budova se stala opět jedním ze symbolů města. Možná ještě větší zvuk má Van Goghovo muzeum, jedno z 25. nejpopulárnějších muzeí na světě. To pro změnu sídlí ve velmi moderní stavbě ukrývající největší sbírku obrazů slavného zrzavého nizozemského malíře.

A zábavu si najdou i ti cestovatelé, kteří obdivování architektonických skvostů nedocení, nebo už je toulky ulicemi omrzí. Mohou s chutí sobě vlastní navštívit některý z vykřičených domů, nebo jednu z kaváren, kde se beztrestně prodávají drogy. Stačí si vybrat a jak se říká: Proti gustu žádný dišputát...

JAK JE TO S PROSTITUCÍ?

Prostituce je jednoduše v Amsterdamu legální. A čtvrť známá po celém světě jako Red Light Discrict je domovem lehkých žen i mužů, kteří nabízejí své služby ve velkých prosklených oknech. Oblast De Wallen je největším a nejznámějším místem, kde se erotické služby oficiálně nabízejí. Krom věhlasných červeně osvětlených vitrín je zde také mnoho sex shopů, sex divadel a sex muzeí. Ač je právě toto místo cílem celé řady turistů, všechny průvodce udávají, že se zde mají mít návštěvníci na pozoru před kapsáři a už vůbec se tu nesmí fotit!