Co se skrývá v komorách? Je zde skutečně odpověď na tajemství, jež by nám pomohla pochopit, jak se starověké civilizace v minulosti vyvíjely a jak byly pokročilé?

Tajemství Sfingy

Pyramidám v Gíze dominuje rovněž pohádkami a domněnkami opředená Velká sfinga, jež je zajímavá hned z několika důvodů.

Jedná se o největší monolitickou sochu na povrchu planety, jež byla kdy objevena. A co nás ještě více žene objasňovat otázky, je i skutečnost, že dodnes nemáme tušení, proč byla Sfinga skutečně postavena, kdo ji postavil, jakým způsobem a za jakým účelem. Jednoduše lze shrnout, že do dnešního data nemáme o Sfinze žádné zásadní poznatky a informace.

Ač bádání probíhají intenzívně a podílejí se na nich vědecké týmy z celého světa, nejvíce nových informací jsme se o největší soše dozvěděli roku 1987 díky japonskému vědeckému týmu vedenému Sakuji Yoshimurou z univerzity Waseda v Tokiu. Tehdy byl v oblasti pyramid proveden elektromagnetický průzkum, zkoumající Cheopsovu pyramidu a Sfingu. Právě při tomto průzkumu totiž bylo objeveno oněch několik výklenků a tunelů pod Gízou.

Tajemné tunely a pukliny

Spolu s tímto nečekaným a jedinečným objevem však vyvstaly i další otázky: Kam tyto výklenky a tunely vedou, co v nich je, kdo a za jakým účelem je postavil? Tedy stejné otázky, které si kladem v souvislosti se Sfingou.

I tyto otázky však dodnes zůstávají nezodpovězeny. Zatímco mnoho lidí věří, že Sfinga je uvnitř pevná, japonští odborníci se domnívají o opaku, jež se jim i povedlo potvrdit: Jižně od Sfingy jsou totiž na zemi duté části a uprostřed dutiny o velikosti 2 až 3 metry. Stejný japonský tým rovněž objevil rýhu v těle Sfingy, rozprostírající se pod touto starou památkou.

Kromě těchto rýh a skulin bylo rovněž zjištěno, že na sever od Sfingy existují podobné drážky. To by mohlo poukazovat na to, že pod Sfingou by mohl existovat tunel spojující jižní a severní výklenky. Kromě toho vědci z Tokia zjistili, že bezprostředně před tlapami Sfingy jsou další prázdné dutiny.

Závěr byl proto ten, že Sfinga a její okolí obsahuje více podzemních dutin, než bylo dosud známo. Záhadou zůstává, proč jsou dodnes všechny tyto skutečnosti neobjasněny. Pokud komory a tunely existují, proč o nich nevíme žádné podrobnosti? Proč se vždy jen od jednoho objevu posouváme k dalšímu, aniž bychom se snažili porozumět smyslu a širším souvislostem?

Fotografie jako důkaz, ale...

Další průzkum byl totiž proveden v roce 1991. Tehdy došlo k potvrzení čtyři roky starých závěrů: Thomas Dobecki a John Anthony West zkoumali opět oblast kolem Sfingy a i oni našli podpovrchové prohlubně před přední levou tlapkou a od levé zadní tlapy podél jižní strany.
K touto objevu byla učiněna bohatá fotodokumentace. I když jsou některé fotografie dnes již velmi staré a poničené, nelze zpochybnit, že pod Sfingou se skutečně nalézají další vchody a tunely. Fotografie jsou jen dalším důkazem šachet a chodeb vedoucích do nezmapovaných komor pod Sfingou.

Zda se skutečně jedná o zakázanou archeologii, se můžeme jen domnívat. Svědectví však stále není konečně a vědecký svět i nadále zachovává tajemné mlčení.

Zdroje:

hiddenincatours.com

morezprav.cz

https://morezprav.cz/mix/cizinci-sestavili-zebricek-nejvetsich-podvodu-se-kterymi-se-setkali-behem-navstevy-prahy