Podívejte se na roční výdělky těch nejvyšších. Kdo kolik za výkon své funkce bere?

  • Alexander van der Bellen (Rakousko) - 9 milionů korun
  • Joe Biden (USA) - 8,6 milionů korun

Biden si sice měsíčně přijde v přepočtu asi na 8 600 000 korun ročně, ale kromě základního platu dostává plno dalších příspěvků, například na výdaje ve výši asi 1 000 000 korun, na cestování 2 144 000 korun a 407 000 korun na zábavu. Kromě toho má samozřejmě i jiné výhody, jako bezplatnou přepravu v prezidentské limuzíně nebo bezplatné bydlení v Bílém domě. Co se týče jídla, prezident má přístup do zahrady s čerstvým ovocem a zeleninou v Bílém domě. V Bílém domě bydlí více než 100 stálých lidí, včetně služek, kuchařek, instalatéra, květináře a vedoucí domácnosti. Kromě jiného má prezident v Bílém domě k dispozici také kino nebo bowlingovou dráhu.

Někteří bývalí prezidenti, například John F. Kennedy a Herbert Hoover, své platy odmítli a darovali je na charitu. Podle listu Business Insider pobírají prezidenti roční důchod ve výši přibližně 4 000 000 korun, mají hrazenou zdravotní péči, placené úřední cesty a kancelář.

  • Miloš Zeman (Česko) -7 milionů korun

Plat prezidenta České republiky je určený z platové základny koeficientem ve výši 3,60. „Platová základna pro rok 2021 činí 84 060 Kč. Prezidentu republiky náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho funkce ve výši 335 % platové základny. Platová základna pro rok 2021 činí stejně jako v případě platu 84 060 Kč,“ prozradil pro web LP-Life.cz Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta ČR. To dělá 584 400 korun za měsíc. Kromě toho má prezident nárok na užívání služebního vozidla s řidičem nebo nemovitostí tvořících sídlo prezidenta republiky, tedy zejména Pražský hrad a zámek Lány. Prezident má také právo na úhradu zdravotních služeb.

Podle zákona o zabezpečení prezidenta republiky po skončení funkce má bývalý prezident republiky nárok na doživotní rentu ve výši 50 tisíc Kč měsíčně. Dále má bývalý prezident republiky nárok na víceúčelovou paušální náhradu, která kryje zejména nájemné kanceláře a odměnu pro asistenta, v celkové výši dalších 50 tisíc Kč měsíčně.

  • Frank-Walter Steinmeier (Německo) - 6 milionů korun
  • Emmanuel Macron (Francie) - 4 miliony korun

Macron je prvním prezidentem od roku 1958, jenž nepochází ze dvou standardních stran, socialistů nebo republikánů, a dokonce se stal nejmladším prezidentem v historii země. Měsíčně si ve své funkci vydělá přibližně 386 000 korun hrubého. Veřejnost upoutal kromě svých prvenstvích také vztahem s manželkou Brigittou, jež je o 24 let starší než on.

  • Zuzana Čaputová (Slovensko) - 4 miliony korun

Podle zákona o platových poměrech některých ústavních činitelů náleží slovenské prezidentce plat ve výši čtyřnásobku platu poslance Národní rady SR. „Na začátku tohoto roku tak prezidentce plat klesl téměř o 23 000 korun a dosahuje výše 311 000 korun měsíčně (plat poslance NR SR dosahuje od 1.1.2021 výše téměř 78 000 korun),“ řekl redakci LP-Life.cz Martin Strižinec, mluvčí prezidentky SR. Prezidentka má podle zákona nárok na paušální náhrady ve výši 34 000 korun, na bezplatný služební byt a vozidlo.

Zuzana Čaputová si potrpí na upravený vzhled a podle webu narodninoviny.cz utratila už za půl roku působení ve funkci za luxusní oblečení a služby stylistů již celý měsíční plat. „Cena jednotlivých šatů závisí vždy od jejich náročnosti a zároveň je cena příznivější, protože zohledňuje i dlouhodobou spolupráci s návrhářem Hanečkem. Ceny šatů se pohybují ve stovkách eur,” vyjádřila se k tomuto tématu sama prezidentka.

  • Sauli Niinistö (Finsko) - 3 miliony korun

Sauli Niinistö je jedním z přeživších zemětřesení a tsunami v Indickém oceánu v roce 2004.

  • Vladimír Putin (Rusko) - 3 miliony korun

Ačkoliv si Putin v celkovém měřítku nevydělá v prezidentském křesle tak velké peníze jako jiní, s připočtením jeho majetku se z něj stává nejbohatší prezident na světě. Putin vlastní palác u Moskvy, jenž je dvakrát větší než Buckinghamský palác, byty, domy, vily nebo zámek nad břehy Černého moře či soukromou vinici. A aby toho nebylo málo, patří mu také přistávací plochu pro helikoptéru.

  • Klaus Iohannis (Rumunsko) - 1 650 000 korun
  • János Áder (Maďarsko) - 1 500 000 korun
  • Andrzej Duda (Polsko) - 1 500 000 korun
  • Si Ťin-pching(Čína) - 442 000 korun

Abychom tento článek uzavřeli nějak rozumně a nepohybovali se pouze v astronomických částkách, přinášíme jedno úsměvné číslo na závěr! Nejnižší plat mezi současnými hlavami států má prezident Laosu, a to přibližně 35 000 korun ročně, tedy asi 3 000 korun měsíčně.

Zdroje: www.narodninoviny.cz, www.lp-life.cz, www.novinky.cz