Praha

Jen v hlavním městě se dá navštívit spoustu zajímavých míst. Mezi ty nejoblíbenější bez pochyb patří Pražský hrad, Petřínská rozhledna, Orloj nebo Národní muzeum. Nevíte, kolik si na jednodenní výlet připravit peněz? Podívejte se v našem přehledu.

Pražský hrad

Plné vstupné na nejvýznamnější český hrad stojí 250 korun. Zahrnuje návštěvu Starého královského paláce, Baziliky sv. Jiří, Zlaté uličky a Katedrály sv. Víta. Mládež od 6 do 16 let, studenti středních a vysokých škol v denním studiu do 26 let (včetně) a senioři od 65 let (včetně) utratí za lístek 150 korun. Sleva se týká také rodinného vstupného, které činí 500 korun a lze ho využít pro dvě dospělé osoby a 1 až 5 dětí do 16 let.

Petřínská rozhledna

Pokud se vydáte na českou verzi Eiffelovy věže připravte si na základní vstupné 150 korun, na snížené 100 korun a na rodinnou verzi 350 korun. Pakliže jste došli až sem, neměli byste vynechat také Zrcadlové bludiště, které baví nejen děti ale i dospělé. Za nevšední zážitek zaplatíte za dospělou osobu 100 korun, za dítě 80 korun a za celou rodinu 240 korun.

Staroměstská radnice s Orlojem

Radnice byla zřízena roku 1338 jako sídlo samosprávy Starého Města. Nejstarší část komplexu tvoří jižní křídlo s nádhernou věží s arkýřovou kaplí a unikátním orlojem, na kterém se každou celou hodinu objevuje 12 apoštolů. Východní novogotické křídlo radnice bylo zničeno během Pražského povstání 8. 5. 1945 a nebylo již nikdy obnoveno. Návštěvnický okruh tvoří gotická kaple, reprezentační sály, podzemí a věž, a zaplatíte za něj v základní variantě vstupného 250 korun, ve snížené 150 korun a v rodinné 600 korun.

Národní muzeum

Národní muzeum je největším muzeem České republiky s funkcí sbírkotvornou, vědeckou, osvětovou a metodickou. V současné době se skládá z pěti odborných složek: Přírodovědeckého muzea, Historického muzea, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea a Knihovny Národního muzea. Základní vstupné činí 300 korun a snížené 200 korun.

Nejoblíbenější památky České republiky

Nesmíme ale také opomenout další důležité památky, které by měl každý Čech alespoň jednou v životě navštívit. Podívejte se na seznam vašich budoucích výletů:

Vila Tugendhat

Pozor! Pro návštěvu interiérů je nutné zakoupit vstupenku předem online a kapacita je na dlouhé měsíce dopředu obsazená. Za základní okruh zaplatíte plné vstupné 350 korun, za rozšířený okruh 400 korun.

Hrad a zámek Český Krumlov – základní vstupné se pohybuje kolem 200 korun za okruh, děti do 6 let zdarma

Hrad Křivoklát – ceny se pohybují stejně jako u Hradu a zámku Český Krumlov

Státní zámek Hluboká – ceny se pohybují stejně jako u Hradu a zámku Český Krumlov

Lednice – ceny se pohybují stejně jako u Hradu a zámku Český Krumlov

Hrad Bezděz – dospělí 120 korun, důchodci 100 korun, děti do 6 let zdarma

Hrad Karlštejn

Základní okruh na tomto pohádkovém hradu stojí dospělého člověka kolem 200 korun. Ovšem výběrový okruh tu vyjde za jednu osobu na 520 korun.

Vydejte se kromě památek také do oblíbených muzeí

Muzeum lega v Praze

Přímo v centru Prahy najdete první soukromé muzeum stavebnice Lego, které je svou velikostí a počtem vystavovaných exponátů největším nejen v ČR, ale i v Evropě. Na ploše 420 m² můžete vidět 20 tematických expozic, které jsou poskládány z více než 1 300 000 kostiček lega. Vstupné pro dospělou osobu činí 255 korun, pro dítě 149 korun.

Muzeum smyslů v Praze

Muzeum Smyslů je interaktivní muzeum, kde je jednoduché stát se součástí expozice. Najdete tu více než 50 exponátů k prozkoumání: od nejrůznějších místností se změněnou perspektivou, až po obrázky s optickými iluzemi. Dospělí zaplatí 299 korun, děti od 5 do 15 let 179 korun a studenti 239 korun. Za rodinné vstupné utratíte 699 korun.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře vám v prostorách třech historických domů představuje a mapuje historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonů, tabulek, pralinek, figurek. Najdete zde také modely vytvořené z čokolády a marcipánu. Mr.Beana v životní velikosti i s jeho autem, Jaromíra Jágra, největší čokoládový vlak u nás, husitský průvod, panenky oblečené do marcipánových šatů, peklo s čerty, kteří vaří čokoládu a mnoho dalšího. Plné vstupné stojí 200 korun a snížené 140 korun. Děti do 100 cm mají vstup zdarma.

Zdroje: www.hrad.cz, www.prague.eu, www.prague.eu, www.kudyznudy.cz, www.hrad-krivoklat.cz, www.zamek-ceskykrumlov.cz, www.zamek-hluboka.cz, www.hrad-karlstejn.cz, www.zamek-lednice.com