Po stopách krvežíznivého knížete se vydalo už mnoho objevitelů. Nás dnes budou zajímat hrady a pevnosti, kde Drákula zanechal svou stopu.

Sighisoara – tady se narodil

Vlad přezdívaný později Napichovač se narodil ve městě Sighișoara – tehdy malebném a velmi bohatém. Od 12. století, kdy vzniklo, se stalo střediskem pro obchodníky ze širokého okolí. Postavili ho němečtí osadníci, ale pak se zde zapsaly snad všechny kultury, které nějak Evropu zasáhly. V době, kdy sem dorazil vyhnaný valašský vojvoda Vlad Drákula, patřilo město Maďarsku, dnes je rumunské. Dominantou města je citadela, kde žil Vlad, jeho bratr Radu i jejich otec ve vyhnanství.

Po pádu komunistického režimu zde měl vzniknout velkolepý zábavní park připomínající upíra Drákulu, ale nakonec to městští radní odmítli – zcela by se zničil typický obraz města i jeho image. Sighisoara má dnes díky tomuto kroku osvícených politiků jedno z nejzachovalejších městských center v Evropě, a citadela se dokonce stala památkou UNESCO.

Poenari – tady byl poražen

Na útesu kaňonem, jímž protéká řeka Argeş leží hrad Poenari. Postavili ho na začátku 13. století valašští vojvodové jako strážní pevnost, z níž se mělo dohlížet nad bezpečností širokého okolí. Ale nedohlíželo – hrad byl přes sto let opuštěný. Teprve Vlad Drákula dokázal udělat z rozpadajících se věží opět důstojnou stavbu. Právě zde Drákula sídlil a také zde byl poražen armádou janičářů vedenou jeho vlastním bratrem.

Hrad pak chátral a po legendárním hraběti a jeho životě se zde dnes nezachovala jediná památka. V 19. století část hradu zničila lavina a hradby se zřítily do řeky. Na rozdíl od jiných míst spjatých s Drákulou není Poenari tak navštěvované turisty – a právě proto je ideálním cílem těch, kdo chtějí poznat místo, kde Napichovač žil. Dostat se sem však není snadné; je třeba překonat 1 480 schodů, které vedou od řeky až k vyvrácené hradební bráně. V posledních letech se sice místní úřady pokusily hradby opravit, ale díky kvalitě použitých cihel teď Poenari opět vypadá jako správná romantická zřícenina.

Bran – tady nikdy nebyl

Zatímco v Sighisoaře dnes žije necelých 30 000 obyvatel, Brašov má obyvatelstvo víc než desetkrát početnější. Kousek od tohoto města najdete hrad Bran. Chlubí se tím, že je to pravá Drákulova pevnost, ale ve skutečnosti je to spíš marketingový tah místních expertů na turistický ruch. Hrad Bran rozhodně vypadá mnohem malebněji než polorozpadlé Poenari a také docela odpovídá tomu, jak Bram Stoker popsal upírův hrad ve slavném románu. Stoker však Drákulův hrad situoval do průsmyku Borgo, kde žádná tvrz nestojí…

Drákula na Bran neměl větší vliv – dokonce neexistuje ani jediná historická zmínka o jeho přítomnosti na něm. Je však pravděpodobné, že se zde několikrát zastavil, když táhl místním průsmykem. To však provozovatelům hradu nebrání, aby na upíra nelákaly do hradu návštěvníky…