Hlavním důvodem jsou jeho obyvatelé – kmen Sentinelů, kteří ostrov obývají a zuby nehty se snaží vyhýbat kontaktu s cizími lidmi. Toto rozhodnutí, které dávají najevo křikem, gesty, házením oštěpů a kamenů na projíždějící lodě, podpořila už v 90. letech indická vláda, která oblast povýšila na chráněnou.

Většina ostrova je zalesněna, ale na ploše, která je přibližně velká jako Manhattan tu žije, podle odhadů z leteckých záběrů, 50-400 domorodců. Ostrov je sice odlehlý a špatně dostupný, pár lidí ale touha vidět domorodce, kteří žijí jako v době kamenné, stála život. Posledním zavražděným byl samozvaný americký misionář, který v roce 2006 ignoroval vládní rozhodnutí a na ostrov vstoupil. 26letý John Allen Chau byl podle rybářů, kterým mladík za odvoz zaplatil, zabit a poté podél vody tažen na oprátce, kterou mu domorodci uvázali kolem krku. Tento incident šokoval celý svět. Na druhou stranu i jeho rodiče pochopili, že udělal hloupost. Stíhat domorodce žijící mimo 21. století by bylo navíc nemožné.

Pokusy o kontakt s obyvateli ostrova zkoušeli lidé už koncem 19. století. Jeden britský cestovatel se na ostrov dostal bezpečně. Našel však opuštěné chatrče a ani živáčka. Až po dvou dnech objevil starší pár se dvěma dětmi, které ve "jménu vědy" z ostrova odvezl. Dospělí domorodci však do několika dnů onemocněli a zemřeli. Přeživší děti s množstvím darů naštěstí odvezli zpět. Špatná zkušenost, smrt rodičů a navíc neznámý svět mohl domorodce vyděsit. Korunu tomu přidaly i nemoci, kterými onemocněli, a poté jim i podlehli, přátelštější obyvatelé ostrova v 70. a 80. letech minulého století, jež přijali dary antropologů. Od roku 1996 jsou pokusy o spřátelení pomocí darů pozastavené a vyvíjí se veškerá snaha o ochranu možná posledního necivilizovaného místa na světě.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/indicky-vedec-a-jeho-tym-byli-na-ostrove-sentinelcu-prezili/

https://enigmaplus.cz/tajuplny-kmen-sentinelu/

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/sentinely-american-kmen-domorodci-telo-misionare.