Chatrče lásky

Hluboko v oblasti Ratanakiri žije kmen zvaný Kreung. Kreungové vstávají každý den se sluncem a sklízejí rýži a zeleninu na polích. Elektřina a tekoucí voda zde nejsou samozřejmostí. Zatímco ve většině ostatních oblastí Kambodže je tradičně zakázáno, aby ženy kouřily, pily nebo měly sex, dívky z kmene Kreungů svolení mají.

Kreungové žijí prostým životem obklopeným jednoduchými tradicemi, které potřebují k přežití. Mají jídlo, přístřeší, lásku a sex. Kreungové mají dokonce chatrče lásky.

Jedná se o bambusové chatrče, které dostane každá mladá žena po dosažení puberty. Chatrče slouží jako místo pro experimenty s chlapci. Kreungové vštěpují mladým dívkám, které se snaží najít vhodného partnera, za kterého by se provdaly, pro jejich kmen důležité poselství. Sex před svatbou je pro ně přijatelný a rodiče dívek ho plně podporují.

Dívky tak mají vše ve svých rukou. Do chatrčí lásky si samy zvou chlapce, které chtějí, na nich pak záleží, zda s nimi mají sex nebo si pouze povídají. To, jak se dívky zachovají, je plně v jejich područí, chlapci se jejich rozhodnutí musí podřídit.

Zvláštní sexuální pravidla

Lidé z kmene Kreung věří, že díky chatrčím lásky získají dívky sexuální sílu a nezávislost. Důvěra rodičů v jejich vlastní úsudek jim dává šanci zjistit, který partner je pro ně ten pravý. Kulturní zvyky kmene Kreung zakazují rozvod.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

V chatrčích lásky panují zvláštní sexuální pravidla. Ta každé dívce umožňují mít v chatrčí i více nápadníků najednou. Chlapci, které si dívka nevybere, na sebe nežárlí a nejsou agresivní. U lidí z kmene Kreung neexistuje sexuální násilí ani znásilnění.

Pokud dívka otěhotnění, chlapec, kterého si vybere za muže, vychová dítě jako vlastní. Tradice chatrčí lásky dává důvěru dospívajícím ženám v jejich vlastní úsudek. Ony samy rozhodují nejen o případném životním partnerovi, ale také o sexuálním zdraví či romantickém životě.

Lidé z kmene Kreung učí dospívající dívky, jak vypadá reálný život. Sex je pro ně přirozenou a krásnou součástí lásky a romantiky.

Související články

Vlivem technologií se však kreungská kultura postupně mění. Ne všechny chatrče lásky se dnes staví z bambusu, mnohé z nich Kreungové staví ze dřeva nebo z cihel. Jde o mnohem nákladnější způsob realizace míst, kde mladé dívky zkoumají lásku a sexualitu.

Stavbou domů ze dřeva a cihel se mění původní účel bambusových chatrčí. V nich měla každá dívka své soukromí. To však se stavbou nákladnějších domů padá a všechny ložnice lásky se nacházejí v domě rodičů. Rodiče tak mají větší přehled, s kým se jejich dcery stýkají a jakého partnera by chtěly. Tím se do důvěry, kterou dívky kdysi měly, postupně vkrádají "moderní" strachy, zda si dcery skutečně vyberou správně.

en.wikipedia.org, medium.com, www.cambodiasite.nl