Kmen Dani se nachází na druhém největším ostrově na světě Nová Guinea. Tento ostrov přibližně o velikosti Turecka je již desítky let zhruba ve své polovině rozdělen na dvě nezávislé země. Západní část ostrova patří Indonésii, východní část zase pokrývá Papua-Nová Guinea, která nezávislost získala až v roce 1975. A právě na té západní indonéské části ostrova se kromě běžných obyvatel již tisíce let skrývají i zapomenuté civilizace. Ty neznají vymoženosti moderního světa a žijí si ve svých komunitách bez stresu, starostí o peníze nebo majetek.

Domorodý kmen Dani se skrývá vysoko v horách ve městě Wamena, které leží v údolí Baliem. Záhadnou civilizaci objevil v roce 1938 americký zoolog a filantrop Richard Archbold. Daniové neznají peníze a ani smysl slova obchod v takovém významu, s jakým se dnes setkáváme my. Neexistuje tu princip soukromého vlastnictví. Všichni si spokojeně žijí na několika společenských úrovních bez toho, aniž by řešili, kdo má na stavbě domu největší zásluhu.

Prasata mají v místní kultuře významnou roli

Mezi nejdůležitější potraviny tohoto kmene patří sladký brambor, respektive batát, který se v údolí Baliem hojně vyskytuje. Kromě batátů nedají Daniové dopustit na prasata, které nejenže tvoří významnou část potravy, ale v jejich kultuře jsou dokonce tak důležitá, že Daniové pravidelně oslavují svátek vepřů. Dalšími oblíbenými potravinami jsou například banány nebo manioky, které si domorodci připravují speciálním způsobem. Do vykopané díry se naskládají žhavé kameny a na ně se následně položí potraviny jako maso nebo sladké brambory obalené v banánových slupkách. Díra se nakonec uzavře dalšími nahřátými kameny a vše se zasype hlínou.

Ženám se v případě smrti příbuzného amputují prsty

Kmen Dani vyniká také některými krvavými tradicemi, které neodlučně patří do jejich náboženství a kmeny jej provádějí již tisíce let. Jedním z nejbolestivějších rituálů je určitě iki palin, při němž si odseknutí prstů musí vytrpět ženy od dvanácti let v případě, že zemře jejich příbuzný. Rituál se netýká palců, ale všech osm prstů na ruce může padnout jako oběť při této tradici. Výsledkem jsou pak ženy se zmrzačenými prsty, ale ani přesto si nedovolí protestovat, jelikož to tak prostě už dlouhá léta funguje a nemá smysl něco měnit.

Domorodí muži si zakrývají penisy neobvyklým způsobem

Příslušníci kmene dodržují více tradic, další z nich se týká mužů. Ti totiž nosí na penisech koteku, což je tykvička ze stromu kalaba. První dostanou v šesti letech, druhou, když zmužní, a ta jim již zůstane na celý život. „Jsou velmi stydliví, neexistuje, že by někdo viděl jejich penis. Koteku nasadí, dole je očko, které si zachytí na šourek, na špičce koteky je dlouhá nit, kterou mají uvázanou kolem prsou,“ vypráví své postřehy z návštěvy domorodého kmenu Dani pelhřimovský cestovatel Martin Dufek.

Sex v kmenu Dani nepatří k nejoblíbenějším činnostem

Ženy se na Papui dožívají v průměru 55 let, muži až 70. O sexuální styk nemá kmen příliš velký zájem. Je totiž chápán jako oslabování muže. Po prvním porodu trvá u páru absence pět let. Přestože muž může mít více jak jednu ženu, období mateřství tráví s matkou dítěte. Ženy i muži tedy žijí odděleně a ženy, které obývají chýši s dětmi a prasaty, nesmí vstoupit do domu mužů. „Když manžel chce sex s konkrétní manželkou, tak se domluví a ona si v ženské chýši lehne hned ke dveřím, manžel ji pak v noci navštíví. Pokud by manžel ženu týral, udělal jí modřinu, vyrazil zub, žena má právo jít si stěžovat rodičům, že jí manžel týrá. On za to, že jim týrá dceru, musí rodičům zaplatit až deset milionů rupií,“ popisuje Dufek.

Podle názorů mnoha cestovatelů, kteří měli možnost domorodce osobně poznat, jsou i vzhledem k drastickým rituálům velmi přátelští. Muži jsou sice obezřetnější a na cizince si dávají velký pozor, ženy se k nim téměř nepřibližují, ale děti přítomnost neznámých lidí se zařízeními jako kamery a počítače přímo zbožňují.

ZDROJE:

https://vysocina.rozhlas.cz/mumifikace-tela-valecnika-na-papui-trvala-pet-let

https://www.national-geographic.cz/galerie/odhalena-tajemstvi-kmene

https://refresher.cz/26338-Domorody-kmen-Daniu-Neznaji-penize