Dnešní dívky a ženy indického kmene Apatani, kterým ještě nebylo čtyřicet let, mají život jednodušší a pohled na ně je přece jen přirozenější, než na starší členky této společnosti. Právě před čtyřiceti lety byl totiž tamní vládou zakázán do té doby praktikovaný zvyk zohavování ženského obličeje. I když měl svoji podstatu a tradici, danou historickými zkušenostmi, do dnešní doby už naštěstí nezapadá.

Ošklivost jako ochrana ženy

Proč se vlastně v minulosti začaly ženy takto poškozovat? Nejen velké dřevěné “špunty” v nose, ale také tetování na obličeji mělo být podle jejich mužů ochranou zvláště mladých dívek před únosy. Ty hrozily ze strany znepřátelených kmenů, kterých měli příslušníci Apatani vždy dost. Raději proto vlastní ženy zohavili, než by jim připravili ponížení v cizím kmeni a ten vlastní dopuštěním jejich odvlečením oslabili.

Nápadná krása byla nebezpečná

Čím byly vlastně dříve dívky z kmene Apatani pro ostatní muže tak zajímavé, že se nejednou odhodlali k jejich únosu? Mladé Apataňanky, a vlastně nejen ty mladé, jsou totiž od přírody neobyčejné krásné. To věděli všichni v širokém okolí údolí Ziro, kde se kmen usídlil, a tak se nejeden mladík vydával na “lov” své nádherné ženy. Na jednu stranu se nikdo nemůže divit mužům tohoto kmene, že se jim taková praxe nelíbila, na stranu druhou ale takové mrzačení žen nebylo tím nejvhodnějším řešením.

Bolestivý rituál

Propichování nosní chrupavky a vsazování velkých černých kruhů do obličeje čekalo každou dívku v období puberty, tedy v okamžiku první menstruace. Jistě nemohlo jít o příjemný proces a hojení bylo poměrně dlouhodobé a bolestivé. Dnes se s takovým problémem již mladé ženy potýkat nemusejí díky nařízení vlády jsou před zohavující praxí chráněny. Mohou se tak těšit svojí krásou a pocitem, že jsou obdivovány stejně, jako dívky z jiných koutů a společenství Indie.

Zdroj: Youtube

Kulturní a ekologické společenství

I když už je tato podivná praxe naštěstí minulostí, zachovává si východohimalájský kmen Apatani svoje dávné zvyky a hlavně dovednosti. Jednou z nejdůležitějších z nich je dokonalé zvládnutí přírodních zákonů, schopnost obhospodařovávat půdu s takovým citem pro ekologii, který by mohli jeho členům závidět i na slovo vzatí odborníci z nejprestižnějších světových univerzit. Bez zajímavosti není ani jejich řemeslná zručnost, díky níž není jejich svět vůbec nudný a smutný. Pestrobarevné látky, stejně jako výrobky z bambusu či nejrůznější ozdoby jsou dodnes samozřejmou součástí jejich kultury stejně, jako mnohé festivaly a tradiční setkávání při slavnostech. Od kmene Apatani bychom se rozhodně měli co učit.

Zdroje: thesun, news.cgtn, en.wikipedia