Naše planeta trpí celou řadou problémů. A je téměř jisté, že jednou se ucho utrhne a celá naše civilizace zkolabuje. Kde bude nejlepší v tu dobu být? Řada organizací, studií i expertů upozorňují na to, že se naše civilizace ocitla ve velmi nepříjemném stadiu. Kombinace faktorů, zejména ale globálních změn klimatu, ji může zničit velmi rychle.

Vědci přichází s novou studií, ve které odhalují země, kde bychom mohli nejlépe přečkat úpadek lidstva. Nejbezpečnější země pro dobu, kdy se zhroutí naše civilizace, leží na opačné straně zeměkoule, v jižním Tichomoří.

Zcela možný scénář. Co nám v budoucnu hrozí?

Pomocí počítače se profesorům Aledu Jonesovi a Nicku Kingovi z Institutu pro globální udržitelnost při univerzitě Anglia Ruskin v Chelmswordu podařilo modelovat situaci, kdy by kvůli ekologické destrukci, populačnímu růstu, omezeným zdrojům a dalším hrozbám zkolabovala globalizovaná civilizace. Kolapsem je v tomto případě myšlen hluboký úpadek lidstva, nikoliv zánik.

Podrobně připravený postup možného úpadku, se kterým výzkumníci přišli, není nereálný. Hroutí se v něm totiž systém, který známe, padají dodavatelské řetězce, mezinárodní dohody i spojenectví, přestávají se dodržovat pravidla, zákony a zanikají globální finanční struktury.

Země, které by v takový moment nabízely nejpříznivější podmínky pro přežití se posuzovaly podle těchto kritérií:

  • Soběstačnost energetické a výrobní infrastruktury,
  • kapacity k pěstování potravin pro své obyvatele,
  • odolnost proti klimatickým změnám,
  • vzdálenost od jiných velkých populačních center (možnost čelit pandemiím),
  • schopnost chránit hranice před masovou migrací.

Hodnocení celého výzkumu popsali profesoři v magazínu Sustainability. Podle nich by nejlepší útočiště poskytly tyto země:

  • Nový Zéland
  • Island
  • Spojené království
  • Irsko
  • Tasmánie

Tyto státy mají podle výzkumníků nejlepší předpoklady k tomu, aby si udržely životní úroveň, společenskou strukturu a technologickou vyspělost v časech globálního úpadku. Všechny výše zmíněné země jsou ostrovy s vlastními zdroji, které klimatická změna nezasáhne tak výrazně jako většinu jiných oblastí, teploty a množství srážek se v nich výrazně nezmění.

Proč obsadil Zéland první příčku pomyslného žebříčku?

Nový Zéland vychází z hodnocení úplně nejlépe, a to díky geografickým, energetickým a zemědělským charakteristikám. Země, nacházející se v jižním Tichomoří, je schopna získávat geotermální a vodní energii, má úrodnou půdu a vzdělanou populaci. Na Novém Zélandu žije pět milionů lidí a pětkrát víc ovcí.

Obecně nejlépe dopadly státy, jež se nacházejí „za vodou (mořem či oceánem)“ a které leží v mírném podnebním pásmu se silným oceánským klimatickým vlivem.

Obchodníci ze Silicon Valley staví bunkry už dlouho

Předvídaví miliardáři ze Silicon Valley žádnou studii nepotřebovali. Ještě před tím, než profesor Jones svou studii publikoval, měli jasno! Deník The Guardian upozornil, že už několik let kupují na Novém Zélandu pozemky, na kterých si staví honosná sídla ve stylu bunkrů pro den zúčtování. „Ne, nebyli jsme překvapeni, že se Nový Zéland ocitl na prvním místě našeho seznamu," prozradil profesor Jones stanici BBC. „Má bohaté zdroje a je schopen chránit své hranice.“

ZDROJE:

https://zoommagazin.iprima.cz/priroda/kde-prezit-apokalypsu

https://nedd.tiscali.cz/urceny-zeme-kde-mate-sanci-prezit-kolaps

https://www.livingstone.cz/prakticke-informace/informace-o-destinacich