V Českých obchodech se změna cen projeví nejspíš až na konci roku, neboť je na skladech zatím dost kávy z předchozích sklizní. Nicméně je to nevyhnutelné. Káva se nám citelně prodraží, a to především proto, že její úrodu v Brazílii, jež je největším světovým producentem, letos poničily mrazy, neboť promrzly keře kávovníku. „S dodávkami z Brazílie budou možná déle než tři roky velké problémy, což se samozřejmě musí projevit na ceně,“ řekl Deníku Alexandr Atanasov z pražírny kávy Naturpark12.

Problémy s kávou budou dlouhodobé

Ceny kávy arabica, jež je vůbec nejoblíbenější mezi konzumenty, na burze za rok vyskočily o více než 50 procent na nejvyšší úroveň za sedm let. Kvůli mrazům došlo k poničení více než pětiny letošní úrody, což je obrovské množství, a burza na to reagovala nárůstem ceny o víc než třetinu během několika dní. „Je potřeba si uvědomit, že trvá minimálně tři čtyři roky, než je keř kávovníku schopen plodit, tedy není to něco, co se dá obratem nahradit,“ řekl Právu ředitel pražírny Mamacoffee Daniel Kolský. Plantáže se v červenci potýkaly s mrazy naposled v roce 1994.

Trpí více producentů, nejen Brazílie

Vedle největší jihoamerické země navíc nižší úroda postihla i další producenty v jižní Americe, například Kolumbii, Honduras a Mexiko. Server iRozhlas.cz informoval, že počasí ohrožuje úrodu také v Kolumbii. Atmosférický jev La Niña vytváří neobvyklé vlhko v Kolumbii, a naopak sucho v Brazílii.

Nedostatek pracovní síly, covid a transport

Za zdražením kávy ale stojí obecně více faktorů. Obchodníci se potýkají i s potížemi při přepravě zboží mezi jednotlivými světadíly. Kvůli pandemii je omezena nakládka v přístavech, nedostává se ani lodních kontejnerů. „Do ceny kávy aktuálně promlouvá nejen vyšší cena na burze, ale hlavně vyšší ceny za lodní dopravu. I přesto, že mají velké firmy kávu nakoupenou ještě například za loňské ceny, tak i do té se propíšou rostoucí náklady na přepravu, což se promítne do ceny kávy na pultech obchodů. Postupný růst ceny až o 20 procent očekáváme do konce roku,“ okomentovala aktuální situaci analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.

„Kromě toho jim stejně jako u nás chybí brigádníci, kteří by kávu sklízeli,“ řekl Deníku Roberto Trevisan ze společnosti Škola kávy další důvod, proč cena kávy roste. Zákazy spojené s koronavirovou pandemií totiž ztěžují život zahraničním pracovníkům i na jiných kontinentech. „Dá se proto očekávat, že káva v kavárnách podraží,“ potvrdil názor hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy, podle nějž změnu pocítíme i my: „Zdražování se tak nevyhnou ani konzumenti v České republice. Za kávu si mohou připlatit až o 25 procent více než loni před propuknutím pandemie.“

Přestanou lidé chodit do kaváren?

Podle ekonoma Kovandy zřejmě klesne v budoucnu zájem o návštěvu kaváren a lidé budou kávu konzumovat více doma, podobně jako tomu bylo v případě piva, na které už „štamgasti“ nechodí do hospod tak často jako dříve. „Je to kvůli vyšším cenám v gastronomii, což souvisí třeba s nedostatkem pracovní síly. Toto je další nepříznivá zpráva pro kavárny,“ řekl Kovanda a dodal: „Nárůst ceny je opravdu markantní, takže asi nebude stačit, aby si kavárny započítaly vyšší cenu kávy do svých marží, ale budou ji muset promítnout i do ceny pro konzumenty.“ Svou roli hrají totiž také vysoká inflace, prudké zdražování energií a paliv, zvyšování personálních nákladů a s tím souvisejícím zdražování surovin.

Zdroje: www.denik.cz, www.podnikatel.cz, www.novinky.cz