Nejedna cestovatelská příručka staví na první místo tohoto pomyslného nelichotivého žebříčku španělskou Barcelonu. Podle serveru Independent je v tomto městě kapsářství dokonce něčím, jako “národním sportem”, přirovnatelným k fotbalu. Drobné krádeže jsou tady skutečně na denním pořádku a projít se například po Las Ramblas, tedy po nejrušnější barcelonské ulici, a na jejím konci mít v kapsách vše, co tam bylo na začátku, je podle všeho celkem úspěch.
Podobně jako Barcelona je na tom také Madrid, zvláště bleší trh El Rastro. Právě tady je často koncentrace lidí mnohem větší, než v jiných místech a to také dává možnost vyvolat trochu zmatku a pobrat, co je právě po ruce, lépe řečeno po kapsách.

Řím je krásný, ale nebezpečný

Stejně jako ve španělských městech ale prosperují kapsáři také v italské metropoli, tedy ve starobylém Římě, který je cílem turistů z celého světa, a to rozhodně nejen ledajakých baťůžkářů. Krása tohoto města láká i ty nejmovitější, a tak není divu, že kde je bohatství, jsou i zloději. Ti se ale mnohdy spokojí i s lehčí peněženkou, proto je třeba dávat si i tady dobrý pozor hlavně v případě, kdy se dostaneme do větší skupiny cizích lidí, ve frontách na vstup do památek a podobně. Všude tam číhají nenechavci, kteří jsou připraveni kdykoliv zasáhnout do turistovy dovolené. Nejde přitom o jedince, ale o celé organizované skupiny. Peněženka tedy z turistovy kapsy okamžitě putuje celým řetězem kompliců a vystopovat ji nebo chytit za ruku zloděje, je tak prakticky nemožné.

Češi bohužel nejsou pozadu

Pro Čechy není příliš dobrou zprávou, že mezi evropskými městy, které patří mezi ta s největším počtem kapesních krádeží, patří také Praha. Podle britské společnosti Money jde hlavně o Staroměstské náměstí a pak také Karlův most, tedy jedny z největších a nejrušnějších turistických lákadel našeho hlavního města. To samé ale platí také o okolí pařížské Eiffelovy věže, o rušných uličkách Amsterodamu, athénských nebo florentských památkách.

Zdroj: Youtube

Nejde jen o Evropu

Pokud bychom opustili Evropu, měli bychom si podle statistik dávat velký pozor také v argentinském Buenos Aires. Tady na to jdou ale kapsáři často důvtipněji, než jinde ve světě. Zatímco jeden turistu ušpiní, druhý se aktivně nabídne, že mu skvrnu na oblečení vyčistí. Jakmile se dotyčný do této loupežné hry zapojí, nemá prakticky úniku. V bezpečí nejsou peněženky a cennosti návštěvníků ani v Asii, kde příručky doporučují dávat si pozor hlavně ve vietnamské Hanoji. Přelidněné město je doslova ideálním místem pro kapsáře. Na svoje věci si ale samozřejmě musíme dávat dobrý pozor kdekoliv na světě.

Zdroje: independent, iprima, traveller