Nejzelenější z řeckých ostrovů: Korfu

Ostrov Korfu je nejzápadnějším ostrovem ze všech řeckých ostrovů a díky vydatnějším srážkám je pokrytý bohatou zelenou vegetací. Rozsáhlé roviny jsou plné kvetoucích sadů, olivovníků, mandlovníků, cypřišů i vavřínů. Mezi nimi se objevuje také exotická rostlina kumquat – malý pomerančovník původem z Asie, která se používá pro výrobu marmelády a sladkého likéru.

Dovolenou na Korfu doporučujeme všem cestovatelům, kteří si chtějí kromě válení na pláži užít také krásné procházky. Na severu ostrova můžete vystoupit na horu Pantokrator s klášterem, odkud je nádherný výhled na celý ostrov a sousední Albánii. Hlavní město má spoustu kouzelných historických zákoutí, kde si můžete dát tradiční řecký oběd i odpolední kávičku. Kromě toho na ostrově samozřejmě nechybí krásné tyrkysové moře a skalnaté pobřeží s plážemi, kde můžete odpočívat a slunit se do sytosti.

Nejkrásnější divoké pláže: Lefkada

Perla mezi Jónskými ostrovy – tak se přezdívá řeckému ostrovu Lefkada, který je známý svým nádherným pobřežím s oblázkovými a písečnými plážemi, nad nimiž se tyčí majestátné vápencové útesy. Na Lefkadě najdete některé z nejkrásnějších řeckých pláží, jako je Porto Katsiki, Egremmi nebo Agiofilli.

Většinu ostrova pokrývá hornaté vnitrozemí, které je ideální pro sport, například pro kolo či turistiku. K velkým zážitkům patří i návštěvy řady ostrovů a ostrůvků, které přiléhají k Lefkadě. K nejzajímavějším patří Kastos, Kalamos, Meganissi nebo Scorpios. Snadný přístup k pevnině máte díky dlouhému plovoucímu mostu mez ostrovem a Akarnánií.

Nejvíce historických památek: Kos

Ostrovu Kos se někdy přezdívá archeologické muzeem pod širým nebem. Byl osídlen už od doby mykénské a od té doby se na něm vystřídalo spoustu vládců, námořníků i pirátů. V 5. století před naším letopočtem na něm například sídlil lékař Hippokrates, který vybudoval věhlasnou lékařskou školu. Vznikly zde i rozsáhlé římské lázně.

Pokud vás přestane bavit objevování historických zákoutí, můžete vyrazit na některou z věhlasných pláží pokrytých pískem či oblázky. Celkem se na ostrově nachází 68 kilometrů krásných pláží, z nichž si vybere opravdu každý. Ostrov je také bohatý na zeleninu, mořské plody a také slavný tymiánový med. Váš pobyt na ostrově se tak může proměnit v gastronomické prázdniny.

Nejslunečnější z ostrovů: Rhodos

300 slunečných dnů v roce – takovou bilancí se pyšní ostrov Rhodos. Podle legendy se ostrov vynořil z mořských hlubin. Poté si jej vzal pod ochranu bůh slunce Hélios spolu se svou manželkou Rhodou, po které dostal ostrov své jméno. Rhodos se nachází na pomezí dvou moří, z východu jej omývá Středozemní moře a ze západu moře Egejské.

Nejkrásnější pláže najdete na východním pobřeží, kde se nachází jak malé zátoky nabízející soukromí zamilovaným párům, tak dlouhé a široké písečné pláže ideální pro rodiny s dětmi. Na svazích ostrova se pěstuje proslulá vinná réva, z níž se vyrábí vynikající víno. Při svých cestách nezapomeňte navštívit také hlavní město, které má neopakovatelnou atmosféru.