Visutá kabinová lanovka vás vyveze 1 900 metrů nahoru do Švýcarských Alp. To ale není samo o sobě nic tak výjimečného. Unikátní je zážitek, který vám tato jízda přinese. Kabiny lanovky totiž nemají střechu, a zážitek z jízdy je tak hodně autentický. Jízda rozhodně není určena pro ty, kteří mají závratě a bojí se výšek.

Tato lanovka je vlastně obdobou kabrioletu, akorát, že vás nebudou míjet auta, ale mraky. S trochou nadsázky, samozřejmě.

Jízda s kapkou adrenalinu

Stanserhorn leží uprostřed Švýcarska vedle Lucernského jezera v nadmořské výšce 1 898 metrů.

Kabinka uveze 60 pasažérů a polovina z cestujících si může dopřát výhled - pro ně je v připraveno speciální zvýšené patro. Dolní část je celá zasklená, ta je určená pro turisty, kteří holdují výškám o něco méně.

Nástupním místem je Kälti ve výšce 711 metrů a lanovka vyváží turisty do stanice ve výšce 1 850 metrů - a odtud už můžete stoupat na vrchol. Trasa je dlouhá 2,3 kilometrů.

Lanovka na Stanserhorn je příkladem kooperace staré a nové techniky - abyste se dostali do nástupní stanice Kälti, musíte použít lanovku, která je v provozu od roku 1893 a byla jednou z prvních horských lanovek, které využívaly elektřinu.

Cílem bylo, jak říká Jurg Balsiger, ředitel Stanserhorn Railway Company, nabídnout nezapomenutelný zážitek: "S pomocí nejmodernější švýcarské technologie jsme v Alpách vytvořili novou dimenzi cestování, která je současně turisticky atraktivní i bezpečná."