Wurtzit. Baryt. Willemit, to jsou hlavní aktéři, kteří mohou za to, že jihlavské podzemí navštíví tisíce návštěvníků ročně s cílem vidět nazelenale světélkující chodbu. Než se ale udělala seriózní chemická analýza, spekulovalo se o světélkujících houbách, bakteriích nebo dokonce o radioaktivní hornině. Po změření radioaktivity byla ale tato možnost vyloučena a spekulovalo se dál. Tajemství objevil záhadolog Ivan Mackerle, který nechal provést chemické rozbory a rentgenografickou strukturální analýzu.

Důvod, proč je chodba natřena světélkujícím koktejlem a po nasvícení zeleně září, na sebe nenechal dlouho čekat. Předpokládá se, že nacisté jihlavské podzemí používali jako kryt a tuto chodbu si vybrali, protože ležela přímo pod kasárnami Wermachtu. Světélkující barvou ji natřeli, aby se při výpadku elektřiny lekce zorientovali a dostali se ven.

Jihlavské podzemí ale ukrývá jiné tajemné příběhy spojené s nacismem. V jejích útrobách se měl připravovat atentát na Adolfa Hitlera. Ten měl do Jihlavy přijet v roce 1939. Zmiňuje se o tom kniha Jiřího Vybíhala Jihlava pod hákovým křížem. Sekretář komunistické strany Jan Appelfeld měl umístit nálož do větrací šachty přímo pod pódiem, kde měl vystoupit. Zatklo ho ale gestapo. Podle autora knihy chtěli jihlavští Němci odhalením atentátu na sebe strhnout pozornost a ukázat, že dbají na jeho bezpečnost. Hitler do Jihlavy ale nikdy nepřijel.

Středověké chodby přitahují pozornost nejen kvůli své bohaté historii, v níž figurovaly jako sklepy na uložení zásob, cenností nebo jako kanalizace a vodovodní řád. Sloužily také jako zdroj pitné vody a do dnešní doby se dochovalo 256 studánek a studní. Milovníci záhad si zde ale také přijdou na své. V těsné blízkosti světélkující chodby se nachází výklenek, o němž se spekuluje, že je vchodem do jiné dimenze. Senzibilové popisují, že zde cítí tok negativní proudící energie a mají se zde odehrávat záhadné jevy. Svědci doložili přítomnost temných postav, zvuk kroků nebo vzdálenou chrámovou hudbu.

Reportér Stanislav Motl zde v roce 1997 natočil "černý stín podivné postavy se zvednutou paží a tenkým krkem, jež měla na hlavě jakousi přilbu či dlouhé, dole rovně zastřižené vlasy", když zde čtyřikrát přenocoval. V říjnu téhož roku se udělal pokus, který vyloučil, že by se jednalo o vědomou manipulaci nebo autorův stín. Záhadologové zde nainstalovali také kameru s termovizí. V době zachycení černého stínu klesla ve výklenku teplota o jeden a půl stupně a tento pokles trval 6 minut. Poté se teplota vrátila do původního stavu 10,4 °C.

Podle mnoha psychotroniků by se pod známými chodbami měly nacházet další chodby, které by měly být napojeny na síť chodeb, jenž se křižují a spojují celé území České republiky.

(Zdroj: https://www.jihlavskepodzemi.cz/jihlavske_podzemi.php

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/stanislav-motl-se-vratil-do-jihlavskeho-podzemi