Studie z OSN předpokládají, že do roku 2050 se počet lidí, jež žijí na této planetě zvedne ze stávajících 7,8 miliardy na úroveň 9,5-12 miliard. Z toho jen v Africe bude žít zhruba 2,5 miliardy obyvatel. Už teď je tedy víc než jasné, že jednou bude světová populace tak vysoká, že současné zdroje potravy nebudou našim potřebám stačit, a budou se tak muset hledat vhodné alternativní zdroje. Jaké potraviny přichází v úvahu?

Hmyz

V dnešním světě existují různé země, třeba v Asii či Africe, kde je hmyz obrovskou pochoutkou a nedílnou součástí jídelníčku. Ne každý si však dovede představit, že by měl být hmyz jeho denním „chlebem“. Pravdou ale je, že hmyz jako takový je velkým zdrojem proteinu, který je pro naše tělo velmi důležitý. Navíc se jedná o velmi zdravou „pochoutku“, neboť obsahuje minimální množství nebo žádný cholesterol, je nízkokalorický a bohatý na vápník a železo.

Jedna taková restaurace existuje v Kapském městě a nese docela příznačný název The Insect Experience (Hmyzí zážitek). Proč si majitelka Leah Bessaová tento podnik s docela neobvyklým jídelním lístkem otevřela? „Chtěli jsme vytvořit alternativu, která bude udržitelná a nebude tolik zatěžovat životní prostředí,“ říká. A proč je podle ní právě hmyz považován za hlavní potravinu budoucnosti? „Za několik desítek let budou města přelidněná a bude potřeba lidi nakrmit. Hmyz je řešení,“ je přesvědčená Jihoafričanka.

Maso ze zkumavky

Vědci z Anglie a Nizozemí pokračují ve výzkumech, které by zdokonalily výrobu masa ze zkumavky. Možná to zní trochu odpudivě, pravdou ale je, že takzvané maso in vitro má tu výhodu, že chutná stejně jako třeba normální vepřové. S prasetem však nemá nic společného. Jak se dá něco takového vyrobit? Vědcům k vypěstování „flákoty“ stačí tkáň ze zvířete, z níž oddělí svalové buňky, které se posléze změní v buňky svalové tkáně. Vlády různých zemí tuto výrobu podporují, neboť je levnější, nezatěžuje přírodu a navíc nevyžaduje smrt žádného zvířete.

Mořské řasy

Konzumace mořských řas přináší samá pozitiva. Řasy neobsahují téměř žádné kalorie a jsou bohaté na vlákninu, minerály a zejména proteiny. Některé druhy dokonce obsahují i značné množství jódu a antioxidantů, které pomáhají proti stárnutí těla. Řasy se v dnešní době díky svým pozitivním vlastnostem běžně používají k výrobě různých potravinových doplňků.

Na světě existuje dohromady až 25 000 druhů řas. Dokážou se rychle množit a bez problémů rostou i v tom nejvíce špinavém moři, navíc jsou zadarmo! Mořské řasy jsou také prospěšné životnímu prostředí, neboť jsou schopné odebírat z vody přebytečný dusík a fosfor.

Plevel

Ačkoliv vnímáme plevel spíš negativně, má i své kladné stránky. Odborníci, jenž se zabývají výživou totiž tvrdí, že pro naše zdraví a organismus samotný jsou některé druhy plevele velmi přínosné. Například plevel Portulacaceae (Šrucha zelná), jež se v hojné míře vyskytuje v jižní Evropě, ale také v Americe, obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin a vitaminu A. Ve srovnání s ostatní zeleninou je mnohem výživnější než třeba špenát nebo mrkev.

Sója

Další potravinou, která by měla zasytit nás i budoucí obyvatele této planety, je sója, především tedy různé výrobky z ní, jako je sójové maso či tofu. Tyto potraviny jsou už v dnešní době velmi oblíbené mezi vegetariány a v budoucnu se zřejmě stanou normou pro všechny strávníky.

Nanotechnologie a jídlo

Nanotechnologiím se věnuje výzkum, jenž podporují velké potravinářské firmy, které do něj investují spoustu finančních prostředků. Cílem této technologie je zajistit lidem zdravější a mnohem chutnější jídlo s vyšší nutriční hodnotou. Také nesnášíte plýtvání jídlem? I v tomto směru má být nanotechnologie užitečná, neboť by se mohla využít i pro zachování lepší a delší čerstvosti surovin. Díky tomu dojde k omezení zbytečné a často předčasné likvidace potravin, jež jsou sice nezávadné, ale kvůli datu spotřeby se nesmí konzumovat.

Jídlo budoucnosti má tedy samé kladné stránky. Uvidíme ještě, jak bude opravdu chutnat!

Zdroje: www.novinky.cz, www.levou-zadni.cz, magazin.cz