Smrtící jezero

Horské jezero Nyos leží v Adamauském pohoří na severozápadě afrického Kamerunu ve výšce 1 091 metrů nad mořem. Nachází se v místě kráteru vyhaslé sopky. Z magmatu pod jezerem uniká do vody oxid uhličitý, kvůli tomu zde hrozí tzv. limnická erupce. K ní může dojít, když se plyn nahromadí u dna a náhle vystřelí nad hladinu. V okolí pak zadusí kyslík a všechno živé. To přesně se stalo před téměř čtyřiceti lety. Aby se předešlo další tragédii, je dnes v jezeře instalováno potrubí, které oxid uhličitý odvádí a jezero uměle odplyňuje.

Co by se ale stalo, kdyby do něho někdo spadl nebo si do něho skočil? Následky ukazuje video s názvem – Co kdyby…?

Když se klidné vody rozbouří

Hladina kamerunského Nyosu je klidná. Co kdyby se ale rozbouřila? Nebo ji něco či někdo rozbouřilo? Tím někým by mohl být člověk, který by si tam skočil třeba tzv. placáka. Nevědomky by se tak stal hlavním aktérem limnické erupce, následné katastrofy a měl na svědomí životy.

Jak názorně vykresluje video: vaše tělo se noří do smrtících jezerních vod. Vytlačuje rozpuštěný oxid uhličitý a voda začíná bublat. Bubliny stoupají k hladině a ta začíná vřít a bouřit. Dojde k výbuchu. Vypravěč ho přirovnává k erupci koly, když se do ní hodí mentoska. Tou byste byli vy. S proudem vody byste vystřelili do výšky 90 metrů. To je výška londýnského Big Benu, jak uvádí. Ale jsme v Česku, tak jen pro představu, u nás výška pražského Hotelu Corinthia (dříve Fórum). Máte ale šťastný den, pád přežijete.

Jste na zemi, obklopeni tím smrtícím plynem. Pokud se neocitnete znova v jezeře, ale jste v blízké vesnici, slyšíte stejně jako její obyvatelé podivné hučení. Vidíte bílou mlhu, jak stoupá z jezera. Je to smrtící plyn. Ten se během 20 sekund nahromadí v mrak. A to pořádný. Na šířku měří kilometr. Rychlostí téměř 50 km/h se žene dál. Deset, dvacet, pětadvacet kilometrů, než se pomalu začne rozplývat. Za sebou zanechává bez dechu vše, co dýchalo. Plynný oxid uhličitý je těžší než vzduch. Ve vysoké koncentraci tak vytěsní kyslík. Stačí pak jediný nádech. A ten nádech je ten poslední...

Zdroj: Youtube

Skok do jezera?

Tak nějak se odehrála nyoská tragédie. Vzala nejen životy, ale připravila lidi o zdraví a na dlouhá léta i o domovy. Nikdo neviděl, jak jeho krásná modrá hladina po výbuchu potemněla. Rudou barvou ho zbarvilo železo, které bylo vyvrženo ze dna. Že by tento experiment chtěl někdo vyzkoušet a riskovat život svůj i ostatních? Určitě ne. A nepotřebuje k tomu ani radu z videa.

Zdroje: whatifshow.com, www.youtube.com