Fotograf Nick Brandt v roce 2011 okolím jezera pouze projížděl, když si všiml strašidelné věci. Napůl rozpadlých zvířat, které byly přeměněny v kámen. "Když jsem tyto tvory viděl u jezera poprvé, byl jsem úplně rozhozený," napsal Brandt ve své knize Across the Ravaged Land. "Hned mi přeběhlo hlavou, že chci pořídit jejich portréty jako by byli naživu."

Extrémně zásadité jezero

Přírodní jezero Natron je slané, což znamená, že do něj voda teče, ale již neodteče. Uniká pouze změnou skupenství – odpařením. Postupně, jak se voda odpařuje, zanechává za sebou vysokou koncentraci soli a dalších minerálů. Na rozdíl od ostatních jezer, jako je například Mrtvé moře nebo utahské Velké solné jezero, je toto jezero extrémně zásadité. Může za to vysoká koncentrace Natronu (směs uhličitanu sodného a jedlé sody) ve vodě. Hodnota pH vody je téměř totožná jako hodnota čpavku neboli Amoniaku – 10,5. PH mořské vody je obvykle omezeno na rozmezí mezi 7,5 a 8,4. Amoniak dráždí kůži, způsobuje kašel a křeče dýchacích cest, které mohou vést až k udušení. Kapalný vyvolává silné omrzliny, nadýchání vyšších koncentrací může přivodit smrt.

Zvířata proměněná v kámen

Je jasné, že až na endemický druh ryb Alcolapia latilabris, v okolí jezera moc života nenajdeme. Vysoce reflexní hustá voda však vyvolává zrcadlový efekt a migrující ptáci tak nedokážou odhadnout výšku hladiny. Často tak na hladinu narazí a utopí se. Jejich vyplavená těla pak v období sucha lemují břehy jezera a právě ta zahlédl ze svého auta fotograf Nick Brandt.

"Bylo to úžasné. Viděl jsem celá hejna mrtvých ptáků, která byla společně vyplavená na břeh". V průběhu asi tří týdnů Brandt spolupracoval s místními obyvateli a společně sbírali nejzachovalejší jedince. "Mysleli si, že jsem naprosto šílený – nějaký šílený běloch, který nabídl lidem peníze, aby se v podstatě vydali na lov mrtvých ptáků kolem jezera". "Když se jednou objevil někdo s celým dobře zachovaným orlem, bylo to mimořádné."

V sérii fotografií s názvem „Calcitied“ (kalcinovaný – přeměna materiálu na tuhou látku) Brandt představuje mrtvá těla v jejich běžné pozici. "Ale samotná těla jsou přesně v takové podobě, jak byla nalezena," upozorňuje. "Jediné co jsem udělal bylo to, že jsem je umístil na větve." Černobílé fotografie předvádí posmrtný život ptáků v okolí jezera.

Zdroje: www.reflex.cz, www.zeny.cz, Nick Brandt – Across the Ravaged Land