www.earthstartsbeating.com, www.livescience.com, greencleanguide.com

Záhadné jezero Natron

Strašidelné jezero Natron v severní Tanzanii je jezero se slanou vodou. Voda do něj přitéká, už však neodtéká. Natron je koncovým jezerem, napájeným horkými prameny. Jediným zdrojem možného "úniku" vody je vypařování. Tímto procesem vzniká v oblasti jezera Natron poměrně vysoká koncentrace soli a dalších minerálů.

Jezero Natron je svým složením podobné Mrtvému moři nebo Velkému solnému jezeru v Utahu.

Jezero Natron však není fascinující pouze slanou vodou. Povídá se o něm, že všechno živé mění v kámen. Tomu byl svědkem také fotograf Nick Brandt, který k jezeru Natron cestoval, aby zde pořídil snímky své nové knihy o divoké a nespoutané africké přírodě.

"Když jsem ty tvory poprvé uviděl podél jezera, byl jsem úplně unešený," uvedl Brandt. "Okamžitě mě napadlo pořídit jejich portréty, stáli tam, jako by stále byli živí."

Přesto se jezero Natron od Mrtvého moře a Velkého solného jezera něčím odlišuje. Je extrémně zásadité. Zásaditost vody v jezeře je způsobená vysokou koncentrací stejnojmenné látky natron.

Natron je chemickou sloučeninou jedlé sody a uhličitanu sodného. PH, které se ve vodě jezera podařilo naměřit, dosáhlo hodnoty kolem 11. Hodnoty srovnatelné s pH čpavku. "PH vody je skutečně tak vysoké, že by během několika málo sekund dokázalo odstranit inkoust z mých filmových krabiček," dodal Brandt.

Teplota vody zde dosahuje až 60°C. Je proto místem, kde přežijí jen řasy, ryby rodu Alcolapia latilabris a kolonie plameňáků sídlící kolem jezera, jejichž hlavním zdrojem potravy jsou právě zmíněné řasy.

Vše živé usmrtí

Velká koncentrace soli jezerní vody způsobuje optickou iluzi prázdného prostoru. Právě v ní pak většina z prolétajících ptáků nakonec najde svou smrt. Až následné období sucha ukáže škody, které bylo jezero schopné napáchat.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

V okamžiku, kdy je voda jezera Natron na ústupu, vyplaví se na břeh vše, co předtím pohltila. Velké množství vysušených, za to velmi dobře zakonzervovaných mrtvol ptáků.

Související články

Jde o celá hejna ptáků, které dokáže voda jezera Natron pohltit. Obsahuje vodu tak žíravou, že pouhý dotek by byl pro člověka velmi bolestný. Jediný klad mocného jezera Natron je v tom, že zachová vše, co pohltí, stejně nádherné i po smrti.

Jezero Natron patří mezi jediná dvě alkalická jezera vyskytující se v oblasti východní Afriky. Druhým z nich je jezero Bahi.

Stejně jako Natron je i Bahi koncovým jezerem. Voda z něj neodtéká do žádné řeky nebo moře. Obě jezera napájí místní horké prameny a malé říčky.