interestingengineering.com, www.muzivcesku.cz, en.wikipedia.org


Ačkoliv je na jezero Hillier radost pohledět, jeho poměrně neobvyklá barva mate vědce i návštěvníky již hezkou řádku let.

Hillier: záhadné jezero v Austrálii

Asi největší záhadou jezera Hillier je jeho jasně růžová barva. Voda v jezeře má sytě růžový odstín, který ostře kontrastuje s okolním modrým oceánem a zelenými lesy. Tato barva je nejlépe patrná ze vzduchu, kde se jezero jeví jako obrovská skvrna v barvě žvýkačky.

Ačkoli by se mohlo zdát, že se jedná o výtvor člověka, jezero Hillier je zcela přírodní a jeho zářivá barva je způsobena kombinací několika faktorů.

Nejvýznamějším faktorem způsobujícím jeho jasně růžovou barvu je přítomnost řasy zvané Dunaliella salina. Právě ta produkuje pigment beta-karoten, který se nachází například v mrkvi. Beta-karoten je přírodní barvivo, které je zodpovědné také za růžový odstín plameňáků a dalších ptáků.

Řase Dunaliella salinase se v jezeře Hillier daří díky vysokému obsahu soli, který může dosahovat až desetinásobku koncentrace soli v mořské vodě.

Existují však i jiné teorie, které vysvětlují zbarvení tohoto jezera. Podle jedné z nich je barva jezera Hillier způsobena přítomností bakterií zvaných Halobacterium. Tyto bakterie produkují červený pigment zvaný bakteriorhodopsin, schopný zbarvit vodu do růžova.

Má barvu jahodové žvýkačky. Nikdo neví proč

Podle vědců zkoumajících vodu v jezeře je však koncentrace Halobacterium příliš malá, aby byla jedinou příčinou jeho růžové barvy.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Zbarvení jezera však není jedinou záhadou, která mate vědce. Další je i jeho původ. Ačkolvi je známo, že jezero Hillier vytvořila příroda, dosud se neví, jak přesně k tomu došlo. Některé teorie naznačují, že jezero vzniklo působením dávných ledovců, zatímco jiné se domnívají, že vzniklo dopadem meteoritu.

Existují však i teorie, které předpokládají, že jezero Hillier mohlo vzniknout nahromaděním soli v průběhu dlouhých milionů let.

Navzdory své jedinečné barvě v odstínu jahodové žvýkačky není jezero Hillier častým turistickým cílem a rozhodně nepatří mezi místa bezpečná pro koupání. Díky vysoké koncentraci soli se stává nehostinným prostředím pro většinu forem života a voda v něm může být pro člověka škodlivá.

Ačkoli neexistují přímé důkazy o dlouhodobých zdravotních následcích způsobených vodou jezera, koupání v něm může dle odborníků zapříčinit podráždění kůže a další zdravotní problémy.

I tak lze ale jezero Hillier považovat za přírodní zázrak, který už léta mate vědce. Ať už je jeho barva způsobena řasami, bakteriemi nebo jiným, zatím neznámým faktorem, je toto jezero skutečnou připomínkou krásy a také složitosti světa přírody.