Jeskyně věčného ledu

Vatnajökull je ledovec nacházející se na Islandu, který pokrývá osm procent jeho celkového povrchu. Ledovec o rozloze 3 100 kilometrů krychlových je právem největším ledovcem, který se v Evropě nachází.

Průměrná tloušťka ledovce Vatnajökull je 400 m a nabízí mnohem víc, než jen obrovskou masu ledu. Pod Vatnajökullem se nachází sedm sopek, které jsou plně aktivní.

Hluboko pod povrchem největšího evropského ledovce se nachází také jeskyně věčného ledu. Jedná se o jeden z přírodních divů, který je na Islandu k vidění.

Každoročně tyto jeskyně prozkoumávají místní profesionální průvodci. Ačkoliv by se mohlo zdát, že nic nového nemohou objevit, realita je jiná. Důvodem jsou především stále se měnící podnebné podmínky, které jsou pro oblast Islandu typické.

Většina ledových jeskyní vzniká původně jako kanály pro vodu, která protéká ledovcem nebo se nachází na jeho dně. Voda si razí cestu zpod ledovce a vytváří kanály. Obdobím, během kterého se jeskyně věčného ledu začínají utvářet, je obvykle léto.

V létě, v důsledku teplého počasí, dochází k tání ledovce. Právě v tomto ročním období se tok tající vody nachází na svém vrcholu. Kanály utvořené proudem tekoucí vody začínají na podzim vysychat, až s příchodem zimy průtok vody jeskyní zmizí úplně.

Smrtelně nebezpečná místa

Ledové jeskyně jsou přístupné pouze v zimních měsících. Většinou od listopadu do března. I bez vody však zůstávají místem, kam se bez zkušeného průvodce není radno vydávat. Jeskyně jsou neustále v pohybu a mění stále svůj tvar.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Průzkum ledové jeskyně je jedinečným zážitkem, který každoročně získává na oblibě u turistů celého světa.

Nejznámější jeskyní, která je na Islandu k vidění a rozhodně stojí za návštěvu, je Křišťálová jeskyně. Nachází se na jihovýchodě Islandu a mezi turisty je velice oblíbená hlavně díky průzračnosti ledu, který ji utváří.

Vatnajökull patří mezi ledovce, které jsou celosvětově nejcitlivější na změny klimatu. Je předmětem vědeckého výzkumu již desítky let, přičemž první podrobný popis pochází z druhé poloviny 18. století.

Související články

Motorizovaný přístup a zařízení Islandské glaciologické společnosti usnadnily výzkum ledovce. Vatnajökull lze považovat za přírodní laboratoř pro glaciologický, geologický a biologický výzkum. Každoročně se zde koná hned několik výzkumných expedic.

www.dailymail.co.uk, guidetoiceland.is, www.getyourguide.com