Tisíce let růstu

Tisíce let skryty v podzemní jeskyni si rostly obří krystaly do krásy. Vysoké jsou 4 až 6 metrů. Jejich 55tunový „král“ se pyšní výškou 12 metrů a průměrem 4 metry. Dle vědeckých propočtů nabyly krystaly průměru jednoho metru za 500 až 900 let. Prostředí pro růst jim připravila příroda zhruba před 26 miliony lety, kdy ze zlomové linie vystoupalo magma a dalo vzniku pohoří Sierra de Naica. A v něm, 300 metrů pod zemí, se vytvořila 30 metrů dlouhá a 10 metrů široká jeskyně. Do ní vystoupala horká voda z hlubin bohatá na síran vápenatý. Když voda časem zchladla na 58 °C, síran se začal rozpouštět a částice se shlukovat v selenit, bílé krystalky, které vyrostly v obří krystaly.

Krystaly živí, člověka hubí

Podmínky v podzemí byly pro růst krystalů naprosto ideální, pro člověka jsou však zhoubné až smrtelné. Vysoká teplota 47,1 °C a téměř stoprocentní vlhkost vzduchu může při delším pobytu způsobit zkondenzování plicní tekutiny a následně vést k úmrtí. To výzkumníky od průzkumu jeskyně a samotných krystalů neodradilo. Zpočátku tam z důvodů ochrany svého zdraví nepobývali příliš dlouho, později se vybavili ochrannými obleky a respirátory. Na průzkum potřebovali zvláštní povolení tamních úřadů. Zkoumali vznik a „život“ krystalů a jejich složení. V některých byly dokonce nalezeny mikrobiální formy života. Objevila je výzkumnice p. Bostonová z Astrobiologického ústavu NASA, která tam prováděla výzkum v letech 2008 a 2009.

Hlavní komora dostala jméno Jeskyně obřích krystalů. Zároveň s ní byly objeveny ještě dvě menší jeskyně, s menšími útvary. Pojmenovány byly Královnino oko a Jeskyně svíček.

Zdroj: Youtube

Jeskyně krystalů ožívá

První člověk, který do Jeskyně obřích krystalů vstoupil, byli dva horníci, bratři Pedro a Juan Sanchezovi, zaměstnanci těžařské společnost Peñoles. V pohoří Sierra de Naica totiž bylo objeveno už v roce 1794 stříbro, později zlato a sulfidické rudy. Průmyslově se tam těží už přes dvě století. Jeskyně s obřími krystaly byla zatopená a Peñoles z ní začala odčerpávat vodu, aby získala dalších prostory pro těžbu. Když voda opadla, jeskyně odhalila svůj poklad. Překvapení bratři užasli a po nich pak vědci. Bez svého původního prostředí, na „sucho“, bez vody krystaly trpěly, což ukázaly vědecké testy. Společnost Peñoles přestala v roce 2017 vodu z Jeskyně obřích krystalů odčerpávat a tak se začalo původní prostředí obnovovat. Lze jen doufat, že se úžasné bílé krystaly vzpamatovaly a opět začaly růst.

Zdroje: science.howstuffworks.com, cen.acs.org