Rostlinné jedy nepůsobí vždy stejným způsobem. Zatímco některé ovlivňují nervový systém a vyvolávají slabost a ochrnutí, jiné dokážou narušit chemismus krve nebo zasáhnout oběhový systém a srdce. Mnoho jedů dráždí kůži a při spolknutí postihuje ústa, hrdlo a zažívací ústrojí. Jsou i takové rostliny, které po jejich požití činí kůži citlivou na sluneční světlo, které potom způsobuje vážné popáleniny. V takových případech může dokonce následovat smrt! Pozor byste měli dát také na své domácí mazlíčky, například kočky se někdy otráví listy filodendronu.

Na světě jsou jedovaté rostliny, které vyvolávají symptomy téměř okamžitě, u jiných se však účinek projeví až později. Zatímco například palčivá šťáva pryskyřníku působí ihned a způsobuje těžké popáleniny úst a zažívacího traktu, symptomy po požití takového oranžově červeného pavučince se mohou objevit až za dva týdny a v té době už ani nevíte, co jste jedli. Léčení je proto velmi obtížné nebo takřka nemožné. Naštěstí je většinou nutné požít velké množství jedovaté rostliny, aby nastala smrt.

Bolševník velkolepý

Bolševník velkolepý vás může snadno zmást. Svým květem se dá totiž snadno zaměnit s mrkví obecnou, která má květy čistě bílé. Zatímco bolševník je naproti tomu slabě nazelenalý, což ale může v různých světelných podmínkách mást. Jeho stonek je jasně zelený a najdete na něm rudé tečky. Pokud dojde ke kontaktu vaší pokožky s mízou této rostliny, způsobí vám to výraznou bolest a můžou se objevit i puchýře. Pokud byste si sáhli do očí, může být následkem dokonce oslepnutí!

Oleandr nebo rododendron

Své děti byste měli obzvlášť hlídat, pokud na vaší zahrádce pěstujete okrasné keře jako oleandr nebo rododendron. Jedovaté jsou celé rostliny, nejvíce jedu však číhá v jejich listech. Pokud by došlo ke konzumaci většího množství listů nebo květů, může to skončit velmi tragicky, tedy smrtí. Zapomeňte také na pálení odstřihnutých prutů na ohništi, kde si plánujete opékat špekáčky. Někteří lidé v minulosti dokonce zemřeli po požití masa, které si grilovali na oloupaných oleandrových větvičkách.

Bobkovišeň, ptačí zob a tis

Tak tady pozor! Tisy jsou sice na pohled krásné stromy, ale také jsou velmi nebezpečné! Všechny jejich části kromě dužnatého míšku obsahují směs alkaloidů, která dokáže způsobit zástavu srdce během několika desítek minut. Nejjedovatější jsou pozřená rozkousaná semínka. Lákavé a zároveň zrádné jsou také kuličky bobkovišně a ptačího zobu. V minulosti byly zaznamenány i smrtelné otravy jehličím.

Ocún

Ocúny zdobí naše zahrady na podzim. Na první pohled je téměř nerozeznáte od neškodných krokusů. Pokud si je ale prohlídnete zblízka, zjistíte, že ocúny mají šest okvětních tyčinek, zatímco krokusy jen tři. Ocún je jedovatý od květu až po kořen a jeho jed se vstřebává pomalu, takže si prvních příznaků otravy všimnete až po několika hodinách. Při otravě touto rostlinou se kromě obtížného polykání a nevolností, dostavují také střevní křeče, průjmy a silné močení. Organismu hrozí dehydratace a selhání ledvin nebo otok plic.

Mancinela obecná

Mancinela obecná roste na pobřeží tropické Ameriky a je tím nejnebezpečnějším stromem na světě. Na první pohled vypadá naprosto neškodně, ale věřte, že do kontaktu s ním přijít nechcete! Snadno byste si tuto nevinně vypadající dřevinu mohli splést s planou jabloní. Důsledky pozření jejích plodů by pro vás ale byly smrtící. Sladká chuť ovoce připomínající jablka se brzy změní v pálivý pocit v hrdle, jenž výrazně komplikuje polykání. Požití nejnebezpečnější části tohoto stromu vyvolává silné zvracení a průjmy. Ten nejhorší scénář je pak jasný…

Rostliny, do kterých byste to vůbec neřekli

Nebezpečí v sobě skrývají i naprosto nevinně vyhlížející rostliny jako konvalinky nebo působivý zlatý déšť, kterých máme každý ve svém okolí jistě přehršel. Rodiny s dětmi by vůbec neměly pěstovat andělské trumpety čili durmany, neboť pouhý dotek může přivodit podráždění kůže. Prudce jedovatý je také oměj šalamounek, který dokáže zabít člověka i při požití velmi malého množství.

Zdroje: nasregion.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.dumazahrada.cz, vedazive.cz, brightside.me