Jakou teplotu snese naše tělo

Normální teplota lidského těla je kolem 36 °C. Avšak může se u každého člověka nepatrně lišit. Mění se během dne u stejného jedince, ráno je nižší, protože člověk není tak aktivní, pak se může zvýšit a zase snížit. Ženy mají obvykle svou normální teplotu o něco nižší než muži. Jakmile teploměr ukáže 37 °C, jde o zvýšenou teplotu, stav, který se označuje jako horečka, nastává při 38 °C. Jakmile teplota začne stoupat, může se objevit třesavka i zimnice. Při více než 40 °C je stav člověka už vážný, to se začíná laicky řečeno „vařit“. Může dojít k selhání orgánů, samotná vysoká teplota může vyvolat záchvaty. Pokud teplota překročí 42 °C, bez pomoci člověk umírá.

A přirozená regulace teploty?

Lidské tělo dokáže udržovat stálou teplotu, i když se vnější podmínky mění, ale jen do jisté míry. Záleží to nejen na venkovní teplotě, ale vlhkosti vzduchu a přísunu kyslíku. Při nižší vlhkosti dokáže snést i vyšší venkovní teplotu, tělo se ochlazuje potem. Pokud je okolní teplota vysoká a vysoká je i okolní vlhkost, pot se dostatečně neodpařuje, což může vést k přehřátí organismu. Vnitřní teplota těla rychle stoupá – i nad 40 °C. Dochází k vyčerpání horkem a ke stresu, člověk pociťuje závratě, nevolnost, bolesti hlavy, nechutenství, dech je zrychlený, při prudkém pohybu muže omdlít. K přehřátí může dojít i ve vnitřních prostorech, kde se k vlhku a teplu navíc přidá nedostatek kyslíku. Pokud se dotyčný nedostane do péče lékařů, může takový stav zabít velmi rychle.

Tělo se brání

Horečka je však přirozenou ochranou organismu, který se tak brání infekci nebo virům, které chce zvýšením tělesné teploty zničit. Je přirozené, že horečka tělo vyčerpává, nelze dopustit, aby vystoupala až k nebezpečné čtyřicítce, je nutné ji srazit. Na snížení teploty je celá řada léků. Někteří však ihned nesáhnou po medikamentu, ale „babské“ radě, jakou je třeba potní kúra. Zabalí se do teplé deky a potí se, tělo se tím ochlazuje a zároveň „dělá svou práci“, likviduje vetřelce. Nezbytný je přirozeně dostatečný přísun tekutin. Snížit horkost můžou také vlhké zábaly. Osuška nebo prostěradlo se namočí do vody teplé 25-30 °C, lehce se vyždímá a nechá na těle působit dvacet minut. Snížit horečku dokáže i lipový nebo bezový čaj. Rozhodně však není třeba zkoušet, zda naše tělo vydrží víc, než je smrtících 42 °C.

Zdroje: www.npr.org, www.livescience.com