Zapovězená levá ruka

V mnoha zemích v Asii, a především v Indii je levá ruka vyhrazena jako "pomůcka na toaletu nebo do koupelny". Pokud vás lidé uvidí, že se dotýkáte jídla levačkou nebo jim dokonce levou rukou budete chtít potřást, jejich výraz bude vyjadřovat značné znechucení.

Hůlky nechte kolmo v misce

Kdo po dojedení japonského nebo čínského pokrmu odložil hůlky vedle misky, ať se přihlásí. I když by se mohlo zdát, že je nepraktické nechávat hůlky v misce, které se velmi snadno mohou převážit a spadnout, v Japonsku je to nutností. Etiketa praví, že by hůlky nikdy neměly být ponechány na protilehlých stranách talíře, překřížené nebo zapíchnuté do zbytku jídla. V asijské tradici jsou zapíchnuté hůlky symbolem obětování pokrmu zesnulým, tak jako se zapichují vonné tyčinky.

Smrkání je nechutné

Na Tchaj-wanu a v Japonsku byste si měli rozmyslet, zda smrkat na veřejnosti. I kdybyste klasicky použili kapesník, místní obyvatelé by byli značně překvapeni. Tato činnost se totiž bere za špinavou, a tedy by se neměla provádět mezi lidmi. Je lepší se omluvit a jít se vysmrkat třeba na toaletu.

Zákaz líbání na nástupišti

I když jsou Francouzi považování na nejromantičtější národ, od roku 1910 až do nynějších dob platí zákon, který zakazuje líbání na vlakových nástupištích. Pokuta vám sice nehrozí, je ale možné, že budete vykázání z prostor nádraží. A proč tento zákon vůbec vznikl? Vlaky prý měly kvůli dlouhému loučení "po francouzsku" zpoždění.

Splachování jen do nočního klidu

Jedna se zemí s nejvyšší úrovní obyvatel si zakládá na tichu a soukromí. Ve Švýcarsku se v činžovních domech můžete setkat se zákazem splachovat v době nočního klidu. Hlučně zavírat dveře od auta nebo vyhazovat láhve a plechovky do popelnic s recyklovaným opadem v neděli. Nikdo tam také není zvědavý na vaše prádlo – v neděli se věšet nesmí.

Země zákazů

Za nespláchnutí toalety zase v Singapuru můžete dostat pěknou pokutu. Zde si totiž potrpí na čistotu. Proto pokuta hrozí za plivání nebo krmení ptáků. Pozor i na žvýkání žvýkaček. Ty dnes dostanete pouze v lékárnách a s platným dokladem. Za jejich vyplivnutí dokonce hrozí výprask ratanovou rákoskou. Ne nadarmo se Singapuru říká "město zákazů" – na ulicích totiž potkáte zákazové tabule s piktogramy na každém kroku.

Za lízání zmrzliny pokuta

I když se to nezdá, i Itálie si potrpí na poslušnosti svých obyvatel a turistů. Tučná pokuta vám hrozí, pokud budete v Benátkách krmit holuby. Všudypřítomní ptáci totiž svým trusem rozleptávají kamenné památky a vláda se tak chce vyhnout zvýšení jejich populace. Pokud si v Trapani koupíte zmrzlinu, sníst si ji můžete pouze v cukrárně nebo doma. Lízání zmrzliny na ulici je totiž zakázáno. Zákaz věšení mokrých ručníků na balkon platí v Lerici a bizarní zákaz stavět hrady z písku, za který vám hrozí pokuta až 6 tisíc korun platí zase v Eraclae.

Bonus: Za pusu do vězení

Přízeň náklonnosti se nevyplatil britskému manželskému páru v Dubaji. V místní restauraci si dali pusu a byli ihned zatčeni. V dubajském vězení strávili oba dva měsíc.

Zdroje: www.novinky.cz, www.e15.cz, tn.nova.cz