www.ctidoma.cz, www.penize.cz, www.em.muni.cz

Češi ve světě

Podle cizinců platí pro Čechy jedno společné "charakterové" pravidlo. Češi jsou odtažití a na první pohled ne příliš přátelští. Dlouho nám trvá, než si k někomu "odjinud" najdeme cestu. Samozřejmě záleží na tom, koho zrovna potkáte, jaké má dotyčný jazykové vybavení a jestli se mu ráno podařilo vstát pravou nohou.

Ačkoliv se Češi na první pohled skutečně mohou zdát rezervovaní, jsou podle cizinců jen opatrní. Než vás tedy přijmou za své přátele, potřebují čas. Když se tak stane, a Češi mají možnost poznat vás osobně, jsou milí a přátelští. Většina cizinců se shoduje, že pod drsnou slupkou Čechů je schovaná vlídná tvář.

Výjimkou jsou pak sousedské vztahy, které Češi neutužují tolik, jako jiné národy.

Rezervovanost české populace souvisí dle cizinců hlavně u starší generace s komunistickým režimem, který zde vládl desítky let. Lidé se více bojí projevit a důvěřovat ostatním. Změnu pak vidí cizinci především u mladší generace. Ta chce podle nich poznávat svět, setkávat se s jinými kulturami a rozdíly bere jako výzvu, nikoli jako negaci.

Obecně platí, že jsou Češi ve světě vnímaní jako ne příliš chytrý národ. Někdo se dokonce přikláněl k názoru, že jsme obyčejní a málo vzdělaní vesničané, jejichž jedinou chloubou je lahodný mok v podobě piva a samozřejmě krásné ženy. Existují však i lidé, kteří stále netuší, kdo vlastně jsme a kde se Česká republika přesně nachází.

Svou roli v tom, jak nás vnímají cizinci, hraje také historie. Němci tak mohou vnímat Čechy jinak, než lidé ze vzdálenějších koutů světa.

Češi si nevěří

Dalším problémem, kterého si cizinci na Češích všímají, je nízké sebevědomí a nedostatečná schopnost se za sebe postavit. Češi si nevěří, nemají o sobě valné mínění a ani podceňování není výjimkou.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

To, co je ve světě zcela normální, jako je pochvala a umění ji přijmout, je pro Čechy poměrně velký problém. "Když pochválíte Čechovi oblečení, většinou se na vás podívá vyděšeně, zatímco cizinec odpoví, že si toho je vědom," shodují se cizinci.

Češi se snaží dodržovat společenskou etiketu. Zatímco v jiných zemích není výjimkou jít do divadla v džínách a tričku, v Čechách ženy volí šaty a muži oblek.

Na čem se však většina cizinců shoduje, že většina Čechů nemívá často dobrou náladu. Málokdy na ulici narazíte na člověka, který se na vás sám od sebe usmívá, nebo se s vámi dokonce pustí do řeči. V tomhle jsou cizinci zkrátka jiní. Jsou více otevření jinakosti i možnostem seznamování.